Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iraq: Execucions judicials

2/9/05 - Les primeres execucions judicials després de l'era de Sadam Hussein, un gran pas enrere.

amnistia amni, 

Les primeres execucions judicials després de l'era de Sadam Hussein, un gran pas enrere.

 

Amnistia Internacional va deplorar enèrgicament l'execució de tres persones a L'Iraq, per mitjà de la forca, ahir 1 de setembre, i va qualificar les primeres execucions judicials des de la caiguda de Sadam Hussein com un gran pas enrere. Leith Kubba, portaveu del govern iraquià, va comunicar que Ahmad al-Jaf, ?Uday Dawud al-Dulaimi i Jasim ?Abbas havien estat executats a la forca a les 10:00 del matí de l?1 de setembre del 2005.

 

Segons es va afirmar, els tres eren membres del grup armat Ansar al-Sunna. El 22 de maig del 2005 un tribunal penal de al-Kut, sud-est de Bagdad, els havia condemnat a mort per segrest, homicidi de policies i violació de dones.

 

Almenys 50 persones han estat condemnades a mort a l'Iraq en els últims mesos, i Amnistia Internacional tem que a aquestes execucions en segueixin moltes més.

 

L'organització ha condemnat reiteradament els abusos contra els drets humans comeses per grups armats que han perpetrat crims contra la humanitat i crims de guerra a l'Iraq. No obstant això, Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort, que considera un càstig cruel i inhumà en qualsevol circumstància. La pena de mort mai ha demostrat dissuadir del delicte més eficaçment que qualsevol altre mètode.

 

Entre 1968 i 2003, mentre va estar en el poder el partit Baás, milers de persones van ser executades a l'Iraq després de judicis sense garanties. En la dècada dels vuitanta i especialment en la dels noranta, la pena de mort es va usar àmpliament per a gran quantitat de delictes, com ara la pertinença a partits polítics d'oposició clandestins com el partit al-Da?wa.

 

L'Autoritat Provisional de la Coalició va suspendre la pena de mort el juny del 2003, però el govern provisional iraquià, després de la transferència de poders que es va realitzar el 28 de juny del 2004, la va instaurar el 8 d'agost.

 

Amnistia Internacional demana al govern iraquià que canviï la seva política i no permeti més execucions. Com a mínim ?afirma l'organització? ha de dictar-se la suspensió de les execucions. Les autoritats iraquianes han d?assegurar-se que tots els presos condemnats a mort són jutjats amb les degudes garanties, inclosa assistència lletrada en totes les etapes del procés i l'oportunitat plena de recórrer a instàncies judicials superiors contra la declaració de culpabilitat i la condemna imposada.

 

(02/09/2005)