Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Iraq: Els grups armats mostren un menyspreu absolut pels principis bàsics d'humanitat

25/7/05 Els grups armats mostren un menyspreu absolut per la vida al continuar amb una pràctica de crims de guerra.

amnistia amni, 

Els grups armats que s'oposen a la força multinacional dirigida pels Estats Units i al govern de l'Iraq mostren un menyspreu absolut per la vida dels civils iraquians i altres persones al continuar amb una pràctica sistemàtica de crims de guerra i crims de lesa humanitat, segons afirma Amnistia Internacional en un informe publicat el 25 de juliol de 2005.

 

Al final d'un dels pitjors mesos des del començament de la guerra a l'Iraq el març de 2003, en què els grups armats han causat la mort d'un nombre elevadíssim de persones, Amnistia Internacional denuncia que els grups armats no respecten, si més no, els principis elementals del dret humanitari, i afirma que no existeix justificació vàlida per a l'homicidi deliberat de civils, la presa d'ostatges o la tortura i l'homicidi de presos indefensos.

 

?Els qui cometen o ordenen cometre aquestes atrocitats s'aparten radicalment de tota conducta acceptable ?ha manifestat Amnistia Internacional?. No hi ha honor ni heroisme en fer saltar per l'aire persones que anaven a resar, ni tampoc en assassinar un ostatge terroritzat. Els qui perpetren aquests actes no són sinó criminals, i amb aquestes atacs només menyscaben qualsevol reclamació que pretenguin en favor d'una causa legítima.?

 

En aquest nou informe, titulat ?A sang freda: Abusos comesos per grups armats?, Amnistia Internacional reconeix que molts iraquians s'oposen a la continuació de la presència de forces nord-americanes i aliades en el seu país, i que aquestes forces han comès greus violacions de drets humans, que inclouen homicidis de civils i tortures a presos.

 

?Però els abusos comesos per un bàndol mai poden justificar els abusos de l'altre ?assenyala Amnistia Internacional?. Sobretot si les principals víctimes són homes, dones i nens iraquians normals i corrents que intenten sortir endavant pacíficament. Totes les parts del conflicte present tenen l'obligació fonamental de respectar els drets de la població civil o de les persones considerades indefenses. A aquells que incompleixen aquesta obligació, siguin del bàndol que siguin, se'ls ha de frenar i exigir responsabilitats.?

 

En el seu informe, Amnistia Internacional cita a un ministre del govern iraquià que el passat mes d'abril va assegurar que 6.000 civils havien mort i 16.000 més havien resultat ferits en atemptats comesos per grups armats al llarg dels 24 mesos transcorreguts fins al març de 2005. Però els atemptats són tan freqüents i la situació d'inseguretat tan greu que és impossible calcular amb un mínim de seguretat el nombre real de víctimes entre la població civil, per no parlar de les inevitables conseqüències a llarg termini per a tants iraquians. L'informe descriu amb detall els abusos comesos en els dos últims anys pels grups armats a l'Iraq:

 

- Atemptats directes contra civils destinats a causar el major nombre possible de víctimes civils.

 

- Atacs indiscriminats amb resultat de mort de civils, nens i ancians inclosos.

 

- Atemptats selectius contra les seus de les Nacions Unides, el Comitè Internacional de la Creu Roja i altres organitzacions humanitàries.

 

- Presa d'ostatges, segrests, tortures i homicidis.

 

- Atacs contra dones i nenes, inclosos atacs directes o indiscriminats contra dones activistes.

 

- Homicidis de policies i militars capturats, desenes d'ells comesos quan aquests es trobaven indefensos després d'haver estat desarmats.

 

?Demanem als grups armats que posin fi immediatament a tots els atemptats contra civils i als restants abusos ?ha manifestat Amnistia Internacional?. Com a les altres parts del conflicte a l'Iraq, els vam instar a aplicar estrictament el dret internacional en totes les seves accions i a respondre d'elles.?

 

Amnistia Internacional ha demanat també a destacats dirigents religiosos i altres persones influents a l'Iraq i en l'àmbit internacional que es pronunciïn contra ?el que no es pot defensar? i afirmin rotundament que cap circumstància pot autoritzar o justificar cometre crims de guerra i crims contra la humanitat.

 

?Esperem que, en pronunciar-se en públic o per mitjans més discrets, aquests dirigents contribueixin a canviar les coses ?afirma Amnistia Internacional?. Si no ho aconsegueixen, i nosaltres tampoc, la població civil iraquiana serà la primera a pagar la major part del terrible preu.?

 

(25/07/2005)