Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Hongria: gran alleujament per la llibertat d'un sirià condemnat injustament per terrorisme

© Ede Istvan Judt

Davant la notícia que demà serà posat en llibertat Ahmed H, sirià empresonat injustament per "complicitat en un acte de terror" comès en el curs d'enfrontaments amb la policia a la frontera entre Sèrbia i Hongria el setembre de 2015, Eda Seyhan, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional sobre contraterrorisme, ha manifestat:

"Després de passar tres anys i mig entre reixes, Ahmed es reunirà per fi amb la seva dona i les seves dues filles de curta edat. La seva llibertat constitueix un enorme alleujament per a la família, però la veritat és que mai no hauria d'haver estat processat, i molt menys condemnat, per aquest delicte.

"Els càrrecs absurds formulats contra Ahmed eren representatius de l'ús sistemàtic que es fa de les persones refugiades i migrants i dels que les defensen com a bocs expiatoris. El seu processament va ser un potent símbol de la 'democràcia il·liberal' del primer ministre Orban. No va tenir res a veure amb la justícia, sinó que va ser part de la repressió draconiana a què sotmet el govern hongarès els drets humans.

"En recórrer flagrantment a l'ús indegut de les disposicions sobre terrorisme i trepitjar la llei en el tracte que han dispensat a Ahmed, les autoritats hongareses han demostrat que no deixaran de demonitzar les persones refugiades i migrants."

Informació complementària

L'agost de 2015, Ahmed va deixar a la seva família a Xipre per anar a ajudar els seus ancians pares i sis familiars més a fugir de Síria i buscar seguretat a Europa. Un mes després es trobaven immobilitzats a la frontera hongaresa, juntament amb centenars de persones refugiades més, perquè la policia havia tancat el pas d'entrada a Sèrbia.

Els enfrontaments van esclatar quan algunes persones refugiades van intentar creuar-lo. La policia hongaresa va respondre amb gas lacrimogen i un canó d'aigua, i va causar lesions a desenes de persones. Algunes persones van llançar pedres, entre elles Ahmed. No obstant això, les imatges aparegudes en les notícies mostren també clarament que Ahmed va utilitzar un megàfon per demanar a tots dos bàndols que mantinguessin la calma abans dels enfrontaments.

Per aquest incident, un tribunal hongarès el va declarar culpable de participació en un "acte de terror", en aplicació de l'extremadament imprecisa legislació hongaresa contra el terrorisme, i el va condemnar a 10 anys de presó, reduïts posteriorment a 7 i després a 5 amb dret a quedar en llibertat abans de complir tota la condemna.