Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: repressió de manifestacions pacífiques amb atacs de la policia contra la dissidència

AFP/Getty Images

En resposta a la detenció de 287 persones, entre les quals tres observadors dels drets humans, després de reprimir la policia una protesta d'Any Nou a Hong Kong, el director d'Amnistia Internacional Hong Kong, Man-Kei Tam, ha manifestat:

"El primer dia de 2020, les autoritats policials d'Hong Kong han donat mostra del seu menyspreu pel dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, dispersant amb violència una protesta majoritàriament pacífica. Després de declarar-la il·legal a les tres hores del seu inici, la policia va concedir 30 minuts als organitzadors i a desenes de manifestants per dispersar-se. Després va començar disparar amb gas lacrimògen i un canó d'aigua contra les persones participants, incloses les que es manifestaven pacíficament".

Aquesta actuació va impedir a la gent exercir el seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica. La policia ha de facilitar la protesta pacífica, no pas restringir-la ni entorpir-la.

"Actuar contra observadors independents és igualment preocupant, perquè són una font essencial d'informació sobre les violacions de drets humans que puguin cometre's durant les protestes, la qual cosa és fonamental per garantir la plena rendició de comptes".

"Les autoritats d'Hong Kong han de dur a terme amb rapidesa una investigació independent i imparcial sobre les denúncia d'ús excessiu de la força per part d'agents encarregats de fer complir la llei durant els sis últims mesos de protestes. La policia de Hong Kong ja no està ja en condicions d'investigar-se ella mateixa. Tots els presumptes responsables han de comparèixer davant la justícia en judicis justos".

Informació complementària

Tres de les 287 persones detingudes després de les protestes de l'1 de gener eren observadors de la situació dels drets humans, pertanyents a un grup local de drets humans. Esmentant fonts policials, els mitjans de comunicació han afirmat que les tàctiques de "detenció massiva" tenien per objecte "dissuadir" els manifestants.

La policia d'Hong Kong va retirar l'autorització de la protesta a les tres hores del seu inici, quan un petit grup de manifestants van començar a destrossar un banc. Un pot de gas lacrimògen llançat va impactar sense cap previ avís un grup de persones, en la seva majoria pacífiques, participants en la protesta, fent que algunes llancessin objectes durs i còctels molotov contra la policia.