Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Hong Kong: llibertat per als dirigents de les protestes pro democràcia de la "Revolució dels Paraigües"

Els quatre dirigents de les protestes pro democràcia de la ‘Revolució dels Paraigües’ d'Hong Kong empresonats avui pel seu paper en les protestes pacífiques de 2014 han de ser posats en llibertat immediata i incondicional i s'han d'anul·lar les seves sentències condemnatòries”, ha declarat Amnistia Internacional.

Els activistes a favor de la democràcia han estat condemnats a penes de vuit i 16 mesos de presó pel Tribunal de Primera Instància de Kowloon Occidental.

Entre els vuit activistes condemnats figuren els cofundadors de la campanya “Occupy Central” (ocupa el Districte Central), el jurista i professor Benny Tai Yiu-ting i el professor de Sociologia Chan Kin-man, als qui se'ls van imposar a sengles penes de 16 mesos de presó. Els altres dos activistes empresonats són el líder de partit polític Raphael Wong i el legislador Shiu Ca-chun, ambdós, condemnats a penes de vuit mesos de presó.

“Les terribles penes de presó imposades avui a quatre activistes a favor de la democràcia són un afront per a la justícia i els drets humans de protestar pacíficament i a la llibertat d'expressió. Els quatre activistes són presos de consciència empresonats exclusivament per defensar de forma pacífica la democràcia a Hong Kong i han de ser posats en llibertat immediatament i sense condicions, i les seves condemnes han de ser anul·lades”, ha afirmat Man-kei Tam, director d'Amnistia Internacional Hong Kong.

“Segons el dret internacional, el govern d'Hong Kong no té dret a empresonar a aquestes persones, condemnades a presó a causa de les seves creences i no per cap delicte que hagin comès."

“L'ús d'aquests càrrecs com a represàlia, poc precisos i ambigus pel govern d'Hong Kong, fa que se senti com un perillós precedent que podria desembocar en l'enjudiciament i la presó generals de manifestants pacífics. El govern ha de deixar de fer un ús abusiu de la llei i del sistema judicial que usa per a silenciar el debat sobre la democràcia a Hong Kong”.

El 9 d'abril, nou persones van ser declarades culpables de càrrecs relacionats amb “escàndol a la via pública”, per obstruir vies i llocs públics durant les protestes. Els càrrecs, poc precisos i ambigus, són “conspiració per a cometre escàndol a la via pública”, “incitació a cometre escàndol a la via pública” i “incitació a incitar a l'escàndol a la via pública”. És la primera vegada que el govern d'Hong Kong utilitza aquests càrrecs contra manifestants pacífics.

En el cas d'aquestes nou persones, els fiscals van decidir basar els càrrecs en la infracció del dret consuetudinari de “escàndol en la via pública”, que comporta penes més dures que infraccions similars al del dret estatuït.

Les sentències condemnatòries i les penes per “incitació” i per “incitació a incitar” comporten efectes negatius a llarg termini per al gaudiment de la llibertat d'expressió i de reunió pacífica a Hong Kong. En aquest cas, les proves d' “incitació” incloïen articles de premsa dirigits al públic en general, declaracions fetes en conferències de premsa i entrevistes en mitjans de comunicació realitzades mesos abans de les protestes, així com vídeos gravats per la policia de dirigents de les protestes que instaven mitjançant altaveus als i les participants a convidar a altres persones a unir-se a les protestes.

Un altre cofundador de la campanya “Occupy Central”, el pastor retirat reverend Chu Yiu-ming, va ser condemnat a 16 mesos de presó de pena condicional durant dos anys. El líder estudiantil Eason Chung Yiu-wa i el líder de partit polític Lee Wing-tat van ser condemnats a vuit mesos de presó en sengles penes condicionals durant dos anys. El líder estudiantil Tommy Cheung Sau-yin va ser condemnat a 200 hores de serveis a la comunitat. La imposició de condemna a la legisladora Tanya Chan es va ajornar fins al 10 de juny degut al seu estat de salut.

Les nou persones condemnades van indicar que recorreran les sentències condemnatòries.

Informació complementària

Durant 79 dies, entre setembre i desembre de 2014, més d'un milió de persones van ocupar els carrers principals d'Hong Kong per a exigir democràcia a la ciutat.

L'enjudiciament pel govern d'Hong Kong d'aquestes nou persones, dirigents de les protestes de la “Revolució dels Paraigües”, es produeix després de la condemna de tres dirigents estudiantils l'any 2017. Més de quatre anys després del començament del moviment, centenars de manifestants continuen estant en uns llimbs legals, sense saber si la policia seguirà endavant amb els càrrecs formulats contra ells.

En un document publicat abans del judici, al novembre de 2018, de les nou persones activistes condemnades avui, Amnistia Internacional va exposar per què l'enjudiciament equival a un atac contra els drets humans a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica.