Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong: la policia ha de posar fi a la força excessiva contra protestes principalment pacífiques

Foto: © Isaac Lawrence/AFP/Getty Images

En resposta a l'ús de la força contra manifestants principalment pacífics per part de la policia de Hong Kong, que ha utilitzat gas lacrimògen, projectils tipus cartutxos de perdigons, bales de goma, porres i esprais de pebre per dispersar una manifestació contra el projecte de llei d'extradició al centre d'Hong Kong dimecres, Man-Kei Tam, director d'Amnistia Internacional Hong Kong, ha comentat:

"Les terribles escenes de la policia utilitzant gas lacrimògen i esprais de pebre contra manifestants principalment pacífics són una violació del dret internacional. La policia té el deure mantenir l'ordre públic però, en fer-ho, només pot emprar la força quan sigui estrictament necessari. La policia de Hong Kong ha incomplert avui aquesta norma".

"La policia s'ha aprofitat dels actes violents d'una petita minoria com a pretext per fer ús de força excessiva contra la gran majoria de manifestants pacífics".

"El gas lacrimògen i els projectils com les bales de goma són molt imprecisos i indiscriminats, i poden produir lesions greus i fins i tot la mort. Només han d'utilitzar-se com a resposta concreta a actes específics de violència, i mai per dispersar manifestants pacífics".

"Aquesta resposta excessiva de la policia està alimentant les tensions, i és probable que contribueixi a augmentar la violència, en comptes de posar-hi fi. Instem la policia de Hong Kong a no repetir aquests abusos contra manifestants pacífics i, en comptes d'això, garantir que les persones poden exercir legítimament els seus drets. També recordem a la policia que l'ús de la força contra manifestants que ja estan control·lats és il·legal".

Informació complementària

Dimecres, milers de manifestants a Hong Kong van sortir al carrer prop de la seu del govern de la ciutat per reclamar que el govern de Hong Kong retiri les reformes proposades a la llei d'extradició. La policia va començar a dispersar manifestacions a primera hores de la tarda, utilitzant gas lacrimògen i esprais de pebre i, en alguns casos, munició tipus cartutxos de perdigons i bales de goma. Els agents es van emportar detinguts alguns manifestants.

Encara que a la tarda es van produir en alguns llocs enfrontaments creixents entre la primera línia de la policia i manifestants, el gas lacrimògen utilitzat per la policia va afectar àrees molt allunyades d'aquests llocs, en les quals no hi havia hagut cap violència. L'impacte es va veure agreujat pel fet que la policia havia bloquejat algunes vies de fugida, fet que limitava les oportunitats dels manifestants de sortir de la zona conflictiva.

Els canvis inclosos en el projecte de llei, que ampliarien els acords d'extradició, tindrien l'efecte de permetre l'entrega a la Xina continental de persones que es trobin en el territori de Hong Kong. Si es promulga, aquesta llei ampliaria la capacitat de les autoritats continentals d'atacar els qui les critiquen, activistes de drets humans, periodistes, membres d'ONG i qualsevol altra persona a Hong Kong.

Amnistia Internacional Hong Kong es va sumar a més de 70 ONG en una carta conjunta a la cap de l'Executiu de Hong Kong, Carrie Lam, per demanar que es retirin les reformes proposades a la llei d'extradició perquè constitueixen una amenaça directa als drets humans.