Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Haití: La compareixença de Jean-Claude Duvalier davant dels tribunals porta esperança a les víctimes


La presència ahir de l'expresident “vitalici” d'Haití Jean-Claude Duvalier als tribunals per càrrecs relacionats amb abusos contra els drets humans suposa una escletxa d'esperança per a les famílies de les persones sotmeses a execució extrajudicial i desaparició forçada, així com per als supervivents de tortura durant els anys en què Duvalier va estar al poder. Amnistia Internacional demana que Duvalier reti comptes per aquests terribles crims perpetrats durant el seu règim.

Durant la vista, que es va allargar cinc hores i que continuarà el proper dijous 7 de març, el Tribunal d'Apel·lació no va decidir encara si jutjaria Duvalier per greus violacions de drets humans. De tota manera, “el fet que aquesta vegada Duvalier estigués present fa tenir certes esperances sobre la capacitat del sistema judicial d'Haití d'ocupar-se de casos delicats”, ha explicat Javier Zúñiga, assessor especial d'Amnistia Internacional. “No obstant això, el camí de la justícia és llarg”.

El 21 de febrer, data de la tercera incompareixença de Duvalier, el Tribunal d'Apel·lació va demanar a la Fiscalia que fes comparèixer l'exdirigent a la següent vista, amenaçant-lo amb la presó si tornava a faltar.

Com a conseqüència, Duvalier es va haver de presentar per fi davant del tribunal, trobant-se cara a cara amb els demandants: famílies de víctimes d'execucions extrajudicials i desaparicions forçades, així com supervivents de les tortures perpetrades durant el seu règim. Era la primera vegada que l'expresident d'Haití va haver de contestar les preguntes del Tribunal i dels advocats dels demandants.
Durant la vista d'ahir havia d'examinar-se un recurs presentat per víctimes de violacions de drets humans contra la decisió presa al gener de 2012 per un jutge d'instrucció de no jutjar Duvalier per violacions de drets humans que per la seva gravetat constituïen crims contra la humanitat, com ara les tortures, homicidis i desaparicions perpetrats durant el seu mandat.
El jutge va considerar que Duvalier només havia de ser jutjat per malversació de fons públics, argumentant que, segons la llei haitiana, els crims contra la humanitat dels quals se li acusava havien prescrit. De tota manera, cal tenir en compte que segons el dret internacional no hi ha límit de temps per presentar aquest tipus de càrrecs. Les normes internacionals de drets humans disposen que els delictes com la tortura, l'execució, la detenció arbitrària i la desaparició forçada no prescriuen. A més, en aquest sentit, la Constitució d'Haití reconeix que el dret internacional té supremacia sobre el nacional.

“El que volem és que Jean-Claude Duvalier reti comptes per aquests terribles crims que constitueixen crims contra la humanitat perpetrats durant el seu règim i que al mateix temps es respecti el seu dret a un judici just”, ha dit Zúñiga. > Notícia original en castellà