Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Guinea Equatorial: Condemna injustificada a un defensor dels drets humans

Wenceslao Mansogo © 2010 EG Justice


Amnistia Internacional mostra una gran preocupació per la condemna injustificada del doctor en medicina Wenceslao Mansogo Alo, per negligència professional. L’organització el considera pres de consciència, ja que la seva detenció arbitrària, sumada a una condemna injusta, han tingut una motivació política: l’objectiu de silenciar-lo i castigar-lo per les seves crítiques constants a l'actuació governamental.


Amnistia Internacional reitera la seva crida a favor de l’excarceració immediata i incondicional de Wenceslao Mansogo Alo.


El 7 de maig de 2012, l’Audiència Provincial del Litoral, a la ciutat de Bata, va declarar al ginecòleg Wenceslao Mansogo Alo culpable de negligència professional i el va condemnar a tres anys de presó. Amnistia Internacional creu que la declaració de culpabilitat va tenir una motivació política, a causa de les seves crítiques contra la política del govern, de les seves activitats polítiques i de la seva feina incessant com a defensor dels drets humans.


Wenceslao Mansogo Alo, membre destacat i responsable de la unitat de drets humans del partit opositor Convergència per a la Democràcia Social (CPDS), i un incansable activista i regidor del govern local, està empresonat des del moment de la seva detenció, practicada sense ordre judicial el 9 de febrer de 2012. La detenció es va produir després de la mort d’una pacient a la qual el metge havia operat a la seva clínica privada el dia 1 de febrer. La família de la dona morta va acusar infundadament a Wenceslao Mansogo Alo de mutilar el cadàver.


CPDS és l’únic partit d’oposició independent a Guinea Equatorial, i l'únic que observa la situació dels drets humans i sovint en denuncia les violacions. Periòdicament, els seus membres són objecte de persecució i detenció.


Després de la seva detenció el mes de febrer,  Amnistia Internacional i Human Rights Watch van emetre una declaració conjunta en la qual demanaven la llibertat immediata i incondicional de Wenceslao Mansogo Alo, ja que consideraven que aquesta detenció va tenir una motivació política i que no hi havia proves que justifiquessin la seva reclusió.


Un mes després de la detenció, Wenceslao Mansogo Alo va ser acusat formalment de negligència professional i de profanació d’un cadàver. Tanmateix, el segon càrrec va ser retirat posteriorment i només se’l va processar per negligència professional.

L’enjudiciament es va basar en acusacions infundades i en l’informe d’un examen físic mèdic del cadàver realitzat pel ministre de sanitat el dia 10 de febrer. Segons sembla, no es van fer més investigacions per a demostrar els fets en els quals es basava l’acusació.

L’informe de l’examen del cadàver va concloure que no havia estat mutilat, tot i que afirmava que la pacient havia mort d’un atac de cor causat per la mala administració de l’anestèsia. Wenceslao Mansogo Alo no era el responsable de l’anestèsia.

Durant el judici celebrat els dies 4 i 5 d’abril, l’acusació no va presentar cap prova que sostingués els càrrecs de negligència professional contra l'acusat.


Pel que sembla, les autoritats van aprofitar el desafortunat incident per a castigar a Mansogo per la seva feina com a defensor actiu dels drets humans i activista polític, sense basar-se en els fets.


Dos metges que van comparèixer com a testimonis de l’acusació van declarar davant del tribunal que, com a cirurgià, Wenceslao Mansogo Alo no era el responsable d’administrar l’anestèsia. A més a més, consideraven que el mètode i la dosi d’anestèsia administrada eren compatibles amb les pràctiques mèdiques acceptades segons el tipus d’operació i les característiques de la pacient. Malgrat totes les evidències, el tribunal el va declarar culpable.


A més de la pena de presó, va ser condemnat a pagar una indemnització d’ aproximadament 10.000 dòlars nord-americans a la família de la dona morta, i una altra de 3.000 dòlars a l’Estat. També va ser suspès per a exercir la medicina durant el temps d’empresonament i el tribunal ha ordenat el tancament de la seva clínica mentre segueixi a la presó. Els seus advocats tenen previst recórrer contra la declaració de culpabilitat i la condemna.


L’anestesista que va treballar amb Wenceslao Mansogo Alo també va ser declarada culpable de negligència professional, condemnada a sis mesos de presó, i a pagar una indemnització d’uns 1.500 dòlars nord-americans a la família.


Algunes irregularitats processals comeses durant el període de presó preventiva de Wenceslao Mansogo Alo també semblen apuntar a la motivació política, com els retards no explicats del jutge instructor i del tribunal d’apel·lació a l’hora de tramitar les sol·licituds i els recursos formulats pels advocats de la defensa contra la seva detenció injustificada. Segons la legislació de Guinea Equatorial, els tribunals han de contestar en el termini de tres dies, període que no es va complir.


Per altra banda, tot i que no hi havia cap acusació formal contra ell, el jutge instructor va legalitzar la seva detenció en considerar que podria haver-se comès un delicte, basant-se únicament en una acusació infundada de la família de la dona morta i en l’informe d’un examen físic del cadàver. A més, contràriament al què estableix la legislació del país africà, el jutge va denegar la llibertat sota fiança. El jutge d’instrucció no va tramitar la sol·licitud presentada el dia 14 de febrer per l’advocat defensor, on es demanava de revisar la seva decisió ja que no s’havia comès cap delicte, en el termini dels tres dies que estableix la llei. Posteriorment, el tribunal d’apel·lació tampoc va respondre a temps a una apel·lació contra la detenció de l'acusat.


El tribunal, a més, està obligat a dictar sentència i imposar condemna en el termini de tres dies després de la conclusió del judici. Tanmateix, la sentència i la condemna no es van conèixer fins el dia 7 de maig, just un mes després de finalitzar el judici, i excedint el termini prescrit.


Amnistia Internacional fa molts anys que documenta casos de judicis de motivació política, i en aquesta ocasió, vol expressar la seva preocupació pel fet que el poder judicial de Guinea Equatorial no és ni independent ni imparcial. Segons la Constitució, el “Primer Magistrat de la Nació” és el president de la República. Els jutges no tenen inamobilitat en el càrrec i són nombrats o cessats pel president, segons la seva voluntat. En ocasions anteriors, el president ha cessat algun dels jutges per nombrar-ne d'altres perquè jutgessin casos polítics concrets. Alguns magistrats han reconegut -en privat-, que han hagut de demanar instruccions sobre certs casos a la “màxima autoritat”.


L’organització també té constància de casos en els què les autoritats polítiques no han fet cas de sentències i resolucions judicials.


Amnistia Internacional reitera la seva petició a les autoritats de Guinea Equatorial per a què deixin en llibertat a Wenceslao Mansogo Alo de manera immediata i incondicional, i l’indemnitzin per seva la detenció il·legítima.