Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Guatemala: alerta per les amenaces a la justícia i els drets humans

AP Photo/Oliver de Ros

Guatemala és a punt de destruir els esforços de més d'una dècada per enfortir el sistema de justícia penal i l'accés a la justícia com a conseqüència de les recents accions empreses per les més altes autoritats del país, ha afirmat Amnistia Internacional en un nou informe publicat avui.

A Última oportunidad de justicia, l'organizació exposa les greus reculades i riscos imminents per als drets humans a Guatemala arran de les mesures adoptades pel govern de Jimmy Morales, el Ministeri Públic dirigit per Consuelo Porras, l'Organisme Judicial, i el Congrés de la República.

"L'accés a la justícia està rebent forts cops dels quals Guatemala no podrà recuperar-se si no es prenen mesures ara. És necessari aturar immediatament les accions impulsades per les més altes autoritats del país i assegurar que cadascun dels casos de violacions de drets humans arribin a la justícia", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

En l'última dècada, Guatemala ha obtingut notables avanços en la lluita contra la impunitat al país. Entre el 2007 i el 2018, la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala (CICIG), organisme creat amb l'auspici de les Nacions Unides per donar suport al Ministeri Públic en la investigació d'estructures criminals infiltrades en les institucions de l'Estat, va aconseguir presentar més de 100 casos, diversos d'aquests estretament relacionats amb violacions de drets humans al país. En paral·lel, a partir de 2009, tribunals guatemalencs van començar a dictar sentències històriques contra excomissionats militars, i membres de la policia i de l'exèrcit -incloent els seus alts comandaments-, un fet que mai no havia passat.

No obstant això, des d'agost de 2017, el govern del president Jimmy Morales ha buscat obstaculitzar el treball de la CICIG. El 31 d'agost de 2018, el president va anunciar la seva decisió de no allargar el mandat de la CICIG, que acabarà el 3 de setembre de 2019. Davant d'aquesta situació, la Fiscal General Consuelo Porras no sembla haver pres mesures prou clares i oportunes per garantir la continuïtat del treball de les fiscalies que col·laboren amb la CICIG, com la Fiscalia Especial contra la Impunitat (FECI), fent perillar les investigacions obertes en més de 70 casos conjunts.

Per la seva banda, el Congrés de la República ha impulsat propostes legislatives regressives que garantirien la impunitat de les greus violacions de drets humans comeses durant el conflicte armat i de determinats actes de corrupció, i limitarien el dret d'associació i de la defensa dels drets humans.

El Fiscal General té la responsabilitat i l'obligació d'evitar que els casos de violacions de drets humans quedin en la impunitat

Erika Guevara-Rosas, Amnistia Internacional

"La Fiscal General no pot frenar l'impuls que ha tornat a donar esperança a milers de persones al país. Té la gran responsabilitat i obligació d'evitar que els casos de violacions de drets humans i de corrupció quedin en la impunitat. És temps de deixar les paraules i prendre acció per oferir condicions, recursos i seguretat que permetin als i les fiscals continuar les investigacions obertes, perquè es faci justícia a Guatemala", ha assenyalat Erika Guevara-Rosas.

El document mostra la necessitat de seguir el procés d'enfortiment de les capacitats del Ministeri Públic iniciat amb la CICIG i exposa la incapacitat de l'Estat de garantir la independència dels i les fiscals i de deteminats jutges i jutgesses que coneixen d'aquest tipus de casos i que s'enfronten a intimidacions, estigmatització i múltiples demandes penals o disciplinàries infundades.

Amnistia Internacional demana a les autoritats guatemalenques posar fi a l'ús indegut de processos penals per assetjar els i les fiscals, jutges i jutgesses i persones defensores de drets humans, de manera que existeixi un ambient favorable al funcionament de la justícia i a la defensa dels drets humans.

"En els darrers 10 anys, Guatemala ha avançat en la consolidació de la justícia fins a arribar a ser un exemple a la regió. No obstant això, aquestes reculades ens estan retornant al punt de partida, enfrontant-nos a les mateixes situacions per les que es va crear la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala en primer lloc", va dir un advocat entrevistat per Amnistia Internacional.

Amnistia Internacional alerta a més sobre l'agreujament de la situació de les persones defensores de drets humans i de la llibertat d'expressió a Guatemala. La sortida de la CICIG i el debilitament de les institucions de justícia i de drets humans afavoreixen que les estructures criminals puguin continuar violant la llei amb absoluta impunitat i augmenta el risc que les persones defensores de drets humans pateixin nous atacs.