Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Filipines: primera sentència condemnatòria contra policies en la "guerra contra les drogues"

En resposta a la sentència condemnatòria dictada contra tres policies per l'assassinat del jove de 17 anys Kian delos Santos a les Filipines, Nicholas Bequelin, director regional d'Amnistia Internacional per a l'Est i al Sud-est asiàtics, ha manifestat:

"L'homicidi de Kian il·lustra els horrors de la guerra contra les drogues, i aquesta sentència confirma encara més que es tracta d'una campanya brutal i assassina que es cobra vides innocents".

"Encara que benvinguda, aquesta sentència no va prou lluny. La primera declaració de culpabilitat de policies en aquesta mortal campanya s'ha produït massa tard. Encara que s'ha declarat culpables tres agents, s'ha de fer retre comptes a molts més, inclosos superiors que poden tenir la responsabilitat dels milers d'homicidis i altres violacions de drets humans."

"A més, el fet que fins ara només s'hagi declarat culpables tres agents demostra que no es pot confiar que la policia s'investigui a si mateixa. S'ha d'establir un òrgan independent per investigar tots els homicidis perpetrats en nom de la 'guerra contra les drogues', i s'ha de fer retre comptes a tots els implicats. En cas contrari, es necessitarà urgentment una investigació de l'ONU que complementi l'examen que està duent a terme la Cort Penal Internacional (CPI)."

"Aquest cas és només la punta de l'iceberg: Amnistia i altres entitats han documentat milers d'assassinats més, la majoria de persones pobres i marginades, inclosos menors d'edat com Kian. La xifra de cadàvers segueix augmentant, i els esgarrifosos comentaris del president Duterte sobre l'establiment d'esquadrons de la mort per a una altra de les seves campanyes —aquesta contra els 'insurgents comunistes'— només serviran per agreujar la cultura d'impunitat que ha arribat a predominar en el país. Totes les víctimes mereixen justícia, i aquesta campanya il·legal i assassina del govern de Duterte ha d'acabar immediatament."

Informació complementària

El 16 d'agost de 2017, Kian Loyd delos Santos va morir per arma de foc en un carreró fosc a prop de casa seva a la ciutat de Caloocan. La informació oferta per la policia deia que, durant la batuda, Kian Loyd delos Santos havia disparat primer, i amb això havia obligat a la policia a respondre. No obstant això, les declaracions de testimonis i les gravacions de càmeres de circuit tancat van revelar que uns agents vestits de civil s'havien emportat a l'adolescent desarmat arrossegant-lo i l'havien matat disparant contra ell a boca de canó en un carreró.

Milers de persones han mort en una onada de violència autoritzada per l'Estat des de l'inici de la presidència de Rodrigo Duterte. El 2018, la CPI va iniciar un examen preliminar dels delictes presumptament comesos pel govern filipí en el context de la "guerra contra les drogues".

Amnistia Internacional ha advertit reiteradament que les declaracions del president Duterte han creat un entorn en què la policia, homes armats no identificats als quals es creu vinculats a la policia, i la població en general consideren que tenen llum verda per matar impunement. El president ha publicat i difós "llistes de mort" —noms de persones presumptament associades al consum o el comerç de drogues— i ha suggerit que l'assassinat —per part de la policia o de civils— de persones sospitoses de consumir o vendre drogues quedarà impune.