Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Filipines: La 'guerra contra les drogues' ha d'acabar-se després de la dimissió del director de la policia nacional

© Amnistia Internacional

Davant la dimissió, avui, del general Oscar Albayalde, director de la Policia Nacional de Filipines, Nicholas Bequelin, director regional d'Amnistia Internacional per a Àsia Oriental i el Sud-est Asiàtic, ha manifestat:

"La dimissió del general Albayalde és l'últim revés a la credibilitat de la guerra contra les drogues. Les autoritats filipines han de garantir que es fa justícia i que aquesta campanya il·legal i assassina ja s'acaba.

El president Duterte ha afirmat que Albayalde serà sotmès al degut procés legal: els mateixos drets que el seu govern ha negat a milers de persones sospitoses d'utilitzar o vendre drogues, que han estat víctimes d'homicidi il·legal per una força policial que actuava com a jurat, jutge i botxí.

Aquest escàndol demostra una impunitat arrelada en institucions que, en teoria, tenen la missió de fer respectar els drets humans i l'Estat de dret. Les autoritats han d'ampliar urgentment la seva investigació sobre el general Albayalde perquè abraci l'àmplia diversitat d'abusos comesos per la policia fins al dia d'avui".

Informació complementària

El 14 d'octubre de 2019, el director de la Policia Nacional de Filipines, general Oscar Albayalde, va dimitir del seu càrrec enmig d'un escàndol creixent relacionat amb drogues.

L'1 d'octubre, durant una sessió del Senat, un exdirector del Grup d'Investigació i Detecció Criminal va vincular al director de la policia Oscar Albayalde amb l'encobriment d'un treball per a "reciclar" drogues el 2013, mitjançant el qual es van vendre drogues il·legals prèviament requisades en una operació policial.

Dies més tard, un excap de policia regional (que en l'actualitat dirigeix l'Agència de Control de Drogues de Filipines) també va declarar que Albayalde havia intentat protegir els agents incriminats. Els agents no van ser destituïts, només degradats, i continuen en servei actiu.

Albayalde nega les acusacions en contra seva i ha demanat a l'opinió pública que "ignori" l'afer. El govern insisteix que les acusacions no afecten la credibilitat de la seva violenta campanya antidrogues.

Milers de persones han estat assassinades en una onada de violència autoritzada per l'Estat des de l'inici de la presidència de Rodrigo Duterte el 2016. Al juliol de 2019, Amnistia Internacional va publicar l'informe "They just kill?: Ongoing extrajudicial executions and other human rights violations in the Philippines war on drugs", on documenta que els caps de policia encarregats de supervisar operacions abusives a Manila van ser traslladats posteriorment a Luzón Central i han seguit supervisant una brutal campanya d'homicidis a la província. Amnistia Internacional considera que aquests homicidis aconsegueixen la categoria de crims contra la humanitat