Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Filipines: defensor de la pau mort a trets en un nou homicidi sel·lectiu

El president filipí, Rodrigo Duterte

En resposta a la notícia que el defensor de la pau Randy Felix Malayao va resultar mort a trets  per un home no identificat el 30 de gener mentre viatjava en un autobús en el nord de Filipines, Minar Pimple, director general d'Operacions Globals d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"L'assassinat a sang freda de Malayao ve a sumar-se a la creixent llista d'activistes polítics que han estat víctimes d'atacs i homicidis al país".


"Malayao havia participat en negociacions de pau entre el govern i el Front Democràtic Nacional de Filipines. El seu homicidi té lloc en un moment en el qual els activistes polítics del país s'han convertit en blanc habitual d'atacs violents, i en un clima de normalització d'aquests homicidis sota el govern del president Rodrigo Duterte. De manera alarmant, els vincles amb grups d'esquerres o comunistes, ja siguin reals o suposats, han donat a algunes persones un aparent permís per matar"

"Aquests atacs són un exemple més de com s'està erosionant la protecció i la seguretat pública a les Filipines. L'onada d'homicidis s'ha d'aturar. Les autoritats filipines han d'investigar a fons l'assassinat de Malayao, així com els assassinats de molts altres activistes que han mort des que aquest govern va arribar al poder. El govern ha de portar els responsables davant la justícia".

Informació complementària

Segons la informació publicada en els mitjans de comunicació, Randy Felix Malayao va morir per trets a mans d'un home no identificat quan l'autobús de passatgers en què viatjava es va aturar a la localitat d'Aritao, Nova Biscaia, el 30 de gener. Segons la informació, el sospitós va pujar a l'autobús cap a les dues de la matinada i va disparar dues vegades contra Malayao, que estava adormit.

Malayao era assessor sobre reformes polítiques i constitucionals del Front Democràtic Nacional de Filipines, una coalició de grups que mantenen una insurrecció continuada en parts del país. El Front Democràtic Nacional porta molt temps mantenint negociacions de pau amb el govern filipí. Malayao es va unir a les negociacions a Europa amb el president Rodrigo Duterte, abans que el president cancel·lés les converses de pau.

Al febrer de 2018, Malayao va ser un dels més de 650 individus a qui el Departament de Justícia de les Filipines va demanar que un tribunal declarés "terroristes". El seu nom va ser finalment retirat de la llista. El 2008 va estar empresonat durant més de quatre anys sota el govern de la llavors presidenta Gloria Macapagal Arroyo per càrrecs d'assassinat, uns càrrecs que, segons afirmen grups activistes, eren de motivació política.