Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Europa: milions de dones i nenes s'enfronten a un augment de la inseguretat i la violència per la COVID-19

Dones protestant contra els límits de la llei de l'avortament a Polònia (abril 2020) © Jakub Porzycki/Agencja Gazeta via REUTERS
  • Ho adverteixen Amnistía Internacional, la Federació Internacional de Planificació de la Família (IPPF) i Women’s Link Worldwide

La pandèmia de COVID-19 ha incrementat els nivells d'inseguretat i violència contra les dones a tot Europa i, sense una atenció específica dels governs, podria agreujar les desigualtats de gènere i els nivells de discriminació, adverteix una guia que publiquen avui Amnistia Internacional, Women's Link Worldwide i la Federació Internacional de Planificació de la Família.

A Guide for Europe: Protecting the rights of women and girls in times of the COVID-19 pandemic and its aftermath proporciona als governs un full de ruta per prendre les mesures necessàries per protegir els drets de les dones i les nenes, que es veuen afectades de forma desproporcionada per la pandèmia, especialment les que pateixen formes interrelacionades i persistents de discriminació.

"Durant aquesta crisi de salut i després de la pandèmia de COVID-19, els drets de les dones i les nenes han de ser respectats i garantits", ha afirmat Viviana Waisman, presidenta i directora executiva de Women's Link Worldwide.

"Aquestes directrius ens ofereixen un marc per exigir als Estats europeus que compleixin amb les seves obligacions i mantinguin el seu compromís amb els drets i les vides de les dones i les nenes durant aquesta crisi i després".

Violència de gènere intrafamiliar i violència sexual

Ja abans de la crisi de la COVID-19, una de cada cinc dones patia violència de la seva parella a casa seva a Europa. Els confinaments i les mesures d'aïllament per contenir la propagació del virus han exposat les dones i les nenes a riscos mñes grans d'abusos en l'àmbit familiar a mans de les seves parelles o d'altres membres de la família, i sovint les deixen sense el suport que tant necessiten.

Alguns països europeus han pres mesures per donar suport a les dones i les nenes exposades a patir violència de gènere en l'àmbit familiar, però la pandèmia ha posat al descobert les deficiències existents en les respostes implementades, que alhora  estan limitant la capacitat per reaccionar davant les necessitats durant la crisi.

Les dades indiquen que les denúncies de violència contra les dones, i en particular de violència de gènere en l'àmbit familiar, han augmentat de forma alarmant a diversos països. Segons dades recents de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), les trucades d'emergència han augmentat fins a un 60 per cent en comparació de l'últim any en molts països d'Europa. En alguns països, les autoritats assenyalen una disminució de les denúncies d'incidents de violència de gènere en l'àmbit familiar, la qual cosa pot indicar que les dones que viuen sota el mateix sostre que el seu maltractador no tenen moltes opcions per denunciar.

Per a les afectades per violència de gènere, inclosa la violència sexual, els elevats nivells d'impunitat i els obstacles per accedir a la justícia són un dels desafiaments més importants a la regió fins i tot abans de la COVID-19. És fonamental que, al mateix temps que prenen mesures adequades en matèria de salut pública, els Estats compleixin també amb les seves obligacions internacionals de garantir la diligència deguda en la investigació de tots els casos de violència de gènere, tant durant els confinaments com després que s'aixequin les restriccions.

Drets sexuals i reproductius

Si bé  alguns països han adoptat mesures específiques per garantir l'accés segur i oportú a serveis, productes i informació essencials en matèria de salut sexual i reproductiva durant la pandèmia, molts no ho han fet. Alguns països semblen estar usant les restriccions com a oportunitat per menyscabar o restringir encara més l'accés als drets sexuals i reproductius.

Hospitals i consultoris han reduït al mínim els serveis de salut sexual i reproductiva o els han tancat a causa de l'escassetat i redistribució del personal, entre altres raons. En molts llocs, accedir a serveis clínics normals és ara summament difícil.

"Els governs europeus no han d'agreujar els perjudicis que la crisi de la COVID-19 causa a les dones al no garantir l'accés a atenció de la salut sexual i reproductiva essencial", ha afirmat Caroline Hickson, directora regional de la Xarxa Europea de la Federació Internacional de Planificació de la Família.

"Restringir serveis essencials és posar en perill la vida, la salut i el benestar de centenars de milers de dones. Els països que anteposen l'atenció han pres mesures per protegir la seguretat i la llibertat de les dones i les nenes. Això es pot fer; no hi ha excuses per abandonar a la seva sort a les dones i nenes".

Després de la COVID-19

Tot això té lloc en el marc de fosques perspectives econòmiques per a milions de dones i nenes en l'Europa posterior a la COVID-19. S'espera que les seqüeles de la crisi de salut afectin greument els mitjans de vida de les dones, en particular les que  treballen en els sectors assistencial o informal i que ja pateixen marginació. Les necessitats i els drets de les dones i les nenes han d'ocupar un lloc central en les respostes a la COVID-19 i després de la pandèmia.

Les dones que pateixen formes múltiples i interrelacionades de discriminació, com les romanís, migrants o sol·licitants d'asil, les treballadores sexuals, les dones amb discapacitat, les dones trans i altres en situacions de marginació, estan més exposades a ser objecte d'actuacions d'agents estatals i de patir perjudicis, inclosos perfils racials. És fonamental que els Estats garanteixin que l'increment de les atribucions policials no afecta de forma desproporcionada a aquestes dones.

"Europa no serà la mateixa després de la COVID-19. La pandèmia és una crisi sense precedents amb greus conseqüències de drets humans per a les dones i les nenes. Paradoxalment, aquests temps ombrívols ens ofereixen l'oportunitat de fer més per superar la discriminació i la desigualtat", ha afirmat Marie Struthers, directora regional per a Europa d'Amnistia Internacional.

"Fem una crida als Estats perquè escoltin les veus de les dones i converteixin Europa en un lloc millor per a totes les dones i nenes després de la COVID-19".

Les tres organitzacions insten els governs europeus a fer el que estigui en el seu poder per garantir que no es deixa de costat a les dones i nenes i que es respecten els seus drets.