Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

EUA: Trump ha de desistir de tancar la frontera sud a sol·licitants d'asil de l'Amèrica Central

Foto: AP Photo/Jeff Roberson

Davant de les informacions que el president dels Estats Units, Donald Trump, té previst prendre mesures executives per impedir que les persones sol·licitants d'asil procedents de l'Amèrica Central puguin ingressar als EUA per demanar protecció , Erika Guevara-Rosas, la directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha assenyalat:

"El govern de Trump està desafiant el dret internacional i provocant una crisi a la frontera, en proposar polítiques que causarien danys catastròfics irreparables a milers de famílies que no han tingut cap altra opció que abandonar casa seva per la seguretat dels seus fills i filles".

"Trump ha demostrat la seva desconsideració despietada pels problemes de qui emprèn aquest perillós viatge des d'Hondures i altres països centreamericans. El govern nord-americà ha de desistir de la seva campanya deliberada de violacions de drets humans contra persones que busquen seguretat i reconèixer immediatament que totes les persones tenen dret a sol·licitar protecció, tant segons la legislació nord-americana com segons el dret internacional".
Margaret Huang, directora executiva d'Amnistia Internacional Estats Units, ha afegit:

"Prohibir a determinades persones sol·licitar asil constituiria una violació directa de la legislació nacional i del dret internacional, a més de posar vides en perill. Seria la culminació d'anys de polítiques d'odi que criminalitzen les famílies que demanen protecció i retornaria persones desesperades a una situació de risc".

"Les persones a qui aquesta proposta extremadament cruel posa en perill no suposen cap amenaça per a la seguretat nacional
. Són persones com vostè i jo, excepte que moltes d'elles s'han vist obligades a fugir per salvar les seves vides de la violència i la persecució. L'única cosa que demanen és una oportunitat de posar-se fora de perill. Mereixen la nostra compassió, no el nostre menyspreu.?

Una delegació d'Amnistia Internacional va visitar ahir un campament d'emergència que ha donat refugi a milers de nens i nenes immigrants a Tornillo, Texas, entre els quals diversos sol·licitants d'asil. Aquesta setmana, Amnistia Internacional també ha enviat una delegació per observar la caravana de sol·licitants d'asil a la frontera entre Mèxic i Guatemala i documentar la resposta de les autoritats de tots dos països.

"El que vam constatar en el campament d'emergència de Tornillo mostra la tragèdia enorme que ja s'ha produït als Estats Units", ha afirmat Huang, que va formar part d'aquesta delegació. "Les autoritats nord-americanes han d'actuar immediatament per accelerar la posada en llibertat de més de 1.100 nens i nenes que romanen detinguts allà des de fa més temps del legalment permès. No podem seguir fallant-los en permetre que aquestes propostes perilloses passin a ser polítiques".

Aquestes visites es produeixen unes setmanes després de la publicació del nou informe d'Amnistia Internacional que va revelar les greus conseqüències humanes dels retorns forçats il·legals que el govern de Trump ha implementat a la frontera, i que el nombre de famílies separades en aquesta frontera és molt més alt del que s'havia admès fins llavors.