Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

EUA: la detenció de menors pel govern al centre de Homestead (Florida) és cruel i il·legítima

Alguns joves caminant cap al centre de detenció de Homestead, a Miami, Florida (EUA) © REUTERS/Carlo Allegri

Un nou informe d'Amnistia Internacional Estats Units conclou que el centre de Homestead, que alberga persones menors d'edat que van viatjar soles als Estats Units, ha de ser clausurat el més aviat possible, i que aquestes persones han de ser allotjades en albergs autoritzats de grandària reduïda i lliurades a persones reagrupants adequades. Les condicions il·legítimes d'aquest centre són conseqüència directa d'unes polítiques del govern nord-americà concebudes per castigar les persones que miren de refer la seva vida, en lloc de protegir-les.

L'informe No Home for Children: The Homestead 'Temporary Emergency' Facility exposa les condicions deficients del centre, que representa les desastroses conseqüències de les polítiques dels Estats Units amb les persones menors d'edat que busquen protecció.

"Homestead no és una llar per a menors", ha afirmat Denise Bell, investigadora d'Amnistia Internacional Estats Units sobre drets de les persones refugiades i migrants. "Homestead és una cadena industrial per processar un nombre massiu de nens i nenes en comptes d'actuar en el millor interès d'aquestes persones. El missatge d'aquesta administració és clar: si arriben als Estats Units nens i nenes que fugen per salvar la vida, el govern els  tancarà i dificultarà al màxim que surtin en llibertat".

Amnistia Internacional va visitar el centre en dues ocasions: a l'abril i al juliol de 2019. A principis d'abril, el centre albergava més de 2.100 persones d'entre 13 i 17 anys. En el seu moment àlgid va haver-hi gairebé 2.500 nens i nenes i, segons informes, actualment en té una mica menys de 2.000. Encara que el nombre de menors reclosos al centre ha fluctuat durant el temps que est porta funcionant, cap nen o nena ha de ser detingut mai.

Molts dels nens i nenes reclosos a Homestead patien persecució i violència selectiva a l'Amèrica Central, n els seus governs no volen o no poden protegir-los. Van fer un perillós viatge de milers de quilòmetres fins als Estats Units, sols o al costat d'un familiar o persona adulta de confiança de qui van ser separats més tard.

Malgrat això, els nens i nenes de Homestead segueixen reclosos en un centre on no reben l'atenció adequada. Durant el temps que hi romanen detinguts, es troben en un entorn restrictiu on han de seguir un horari molt reglamentat i estricte, portar targetes d'identificació amb codis de barres que s'escanegen cada cop que entren i surten d'un edifici, i sol·licitar serveis bàsics per mitjà d'un formulari. Les nenes han d'emplenar una sol·licitud fins i tot quan necessiten una compresa higiènica. Encara que els nens i nenes reben serveis educatius, les classes no segueixen el currículum de les escoles públiques del comtat de Miami-Dade. Molts d'ells parlen llengües indígenes i s'enfronten a barreres per accedir a qualsevol servei.

Segons la direcció del centre, en un moment determinat, els nens i nenes de Homestead s'hi estaven una mitjana de 89 dies. Quan Amnistia Internacional va visitar-lo a l'abril, els menors romanien reclosos una mitjana, segons informes, de 52 dies abans de ser lliurats a una persona reagrupant o traslladats a un altre centre on continuaven detinguts. Alguns menors han intentat fugir-ne.

"Els nens i nenes detinguts a Homestead estan espantats, sols i lluny de casa. La immensa majoria té reagrupants disposats a fer-se'n càrrec, molts dels quals són progenitors i familiars", ha afegit Denise Bell. "La detenció prolongada i indefinida de menors d'edat és una crisi que ha causat el propi govern. L'administració va decidir dificultar al màxim la llibertat d'aquests nens i nenes en posar els possibles reagrupants en perill de ser deportats a causa d'una política innecessària d'intercanvi d'informació que perpetuava la separació de famílies amb un altre nom, i que ha de ser revocada".

L'informe demana la clausura del centre de Homestead. Les persones menors d'edat mai no han de ser privades de llibertat, però si són detingudes, han d'estar-ho el menor temps possible i en l'entorn menys restrictiu possible. Han de deixar d'utilitzar-se centres temporals com el de Homestead i qualsevol nou centre similar.

Amnistia Internacional demana també que s'investiguin les condicions imperants al centre de Homestead i en altres centres governamentals on es reclou persones menors migrants, així com més accés a ONG i membres del Congrés que desitgin visitar personalment Homestead i altres centres de detenció de menors.

"El centre de Homestead, a Florida, ha de ser clausurat al més aviat possible i els nens i nenes han de ser traslladats a albergs autoritzats de grandària reduïda i lliurats a persones reagrupantes adequades. Els nens i nenes que vénen als Estats Units han de ser tractats com qualsevol altre nen o nena i rebre les nostres cures, i no el nostre menyspreu", conclou Denise Bell.