Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

EUA: Atac del Departament d'Estat contra el moviment BDS viola la llibertat d'expressió

El Secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo. Foto: GettyImages

En resposta a l'anunci del Departament d'Estat dels Estats Units de qualificar el Moviment Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) de "antisemita" i identificar les organitzacions que li donen suport amb la intenció d'examinar i suspendre el seu finançament, Bob Goodfellow, director executiu interí d'Amnistia Internacional Estats Units ha declarat:

"La decisió del Departament d'Estat dels Estats Units de qualificar d'antisemites els grups que propugnen l'ús de mitjans pacífics, com ara boicots, per posar fi a les violacions de drets humans contra la població palestina viola la llibertat d'expressió i afavoreix els qui intenten silenciar, assetjar, intimidar i oprimir grups que defensen els drets humans a tot el món. No és més que l'últim atac d'un govern nord-americà que està decidit a menyscabar la universalitat dels drets humans i la lluita mundial contra el racisme i la discriminació, inclòs l'antisemitisme".

"Propugnar l'ús de boicots, desinversió i sancions és una forma de protesta pacífica i de lliure expressió que ha de ser protegida. Els qui propugnen l'ús de boicots han de poder expressar les seves opinions lliurement i dur a terme les seves campanyes sense patir assetjament, amenaces de processament o criminalització ni altres mesures que violin el dret a la llibertat d'expressió. En comptes de criminalitzar i restringir les activitats del moviment BDS, els Estats Units han de posar fi a aquestes mesures i garantir que els seus partidaris poden expressar lliurement les seves opinions i dur a terme les seves campanyes sense patir assetjament ni amenaces de judici".

"L'administració nord-americana està aplicant l'enfocament del govern israelià de valer-se d'acusacions d'antisemitisme falses i formulades per motius polítics per atacar activistes pacífics, inclosos defensors i defensores dels drets humans, i impedir la rendició de comptes dels responsables d'actes il·legals que perjudiquen a moltes persones a Israel, als Territoris Palestins Ocupats i als Estats Units. L'anunci resulta especialment hipòcrita i enganyós veient d'una administració que ha animat neonazis, supremacistes blancs i altres grups que propugnen la violència i la discriminació, donen mostra d'un absolut menyspreu pel dret internacional i afavoreixen polítiques israelianes que provoquen discriminació institucionalitzada i violacions sistemàtiques de drets humans contra milions de palestins.

"Aquesta decisió perjudica també al poble jueu, en equipar Israel amb el judaisme i comparar les crítiques a les polítiques del govern israelià amb l'antisemitisme. Menyscaba el treball que realitzem al Pròxim Orient i altres regions per protegir els drets de les minories, incloses les religioses".

"Continuarem donant suport als nostres companys i companyes israelianes i palestins, inclosos els activistes del moviment BDS, que, com els qui defensen els drets humans a tot el món, alcen la veu quan es nega la justícia, la veritat i la dignitat".