Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Estats Units: les autoritats utilitzen el sistema de justícia per assetjar defensors/es de persones migrants i refugiades

Fotografia: © Alli Jarrar/ Amnesty International

Des del 2018, el govern nord-americà duu a terme una campanya, il·legítima i discriminatòria, d'intimidació, amenaces, fustigació i investigacions penals contra defensors i defensores dels drets humans de les persones migrants, refugiades i sol·licitants d'asil a la frontera EUA-Mèxic, assenyala  Amnistia Internacional en un informe publicat avui.

Saving lives is not a crime. Politically motivated legal harassment against migrant human rights defenders by the USA revela que el Departament de Seguretat Nacional (DHS) i el Departament de Justícia fan cada vegada més un ús indegut del sistema de justícia penal per dissuadir activistes, professionals de l'advocacia, periodistes i persones voluntàries que presten ajuda humanitària de qüestionar -o simplement documentar- les violacions de drets humans que cometen de forma sistemàtica les autoritats nord-americanes contra persones migrants i sol·licitants d'asil.

"L'administració Trump ataca els qui defensen els drets humans amb l'ús indegut i discriminatori del sistema de justícia penal, precipitant-se així cap a l'autoritarisme. El govern dels EUA es deshonra en amenaçar i fins i tot jutjar els seus propis ciutadans i ciutadanes pel treball essencial de salvar la vida de persones en situació desesperada a la frontera", ha manifestat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

El govern nord-americà ha investigat indegudament defensors i defensores dels drets humans per presumptes delictes com el tràfic e persones, basant-se en les seves activitats humanitàries i de drets humans, i en l'expressió de les seves opinions polítiques o d'altres. Encara que les investigacions més àmplies es van dirigir contra els qui van donar suport a una gran caravana de persones migrants i sol·licitants d'asil al novembre de 2019, les autoritats segueixen dirigint-se contra aquestes i altres persones des de llavors, fins i tot pel simple fet d'ajudar sol·licitants d'asil a conèixer els seus drets i a demanar protecció en un punt d'entrada oficial.

Les autoritats nord-americanes han sotmès defensors i defensores dels drets humans a vigilància injustificada, interrogatoris, registres invasius, restriccions per viatjar i, en casos aïllats, a detenció falsa i detenció il·legítima. En actuar així, han violat la Constitució, la legislació nord-americana i el dret internacional, així com les polítiques del Departament de Seguretat Nacional, normes totes que prohibeixen les restriccions discriminatòries de la llibertat d'expressió. Segons informes, en alguns casos, les autoritats nord-americanes i mexicanes han col·laborat en la imposició de restriccions il·legítimes a persones que defensen els drets humans a la seva frontera comuna.

Amnistia Internacional va entrevistar 23 persones defensores dels drets humans que van detallar les restriccions de què han estat objecte per les seves activitats professionals. Deu d'aquestes persones -cinc activistes, tres professionals de l'advocacia i una religiosa- van ser incloses en una llista de control de vigilància del DHS com a part d'una qüestionable investigació penal sobre tràfic de persones. Van descriure de forma similar la manera en què les autoritats nord-americanes han utilitzat la regió de la frontera per fer batudes de caràcter penal, abusant de la seva autoritat a fi de realitzar registres injustificats, interrogar els qui viatgen sobre la seva situació econòmica i xarxes professionals, i registrar els seus dispositius electrònics, aparentment per instruir-hi causes penals.

"En els últims dies, el president Donald Trump ha amenaçat de detenir i deportar milions de persones que resideixen de forma irregular als Estats Units, incloses les que tenen familiars amb la ciutadania nord-americana. ¿A qui atacaran ara les autoritats nord-americanes amb acusacions falses de tràfic de persones, quan en realitat són només actes de suport cap a comunitats amenaçades?", ha afirmat Erika Guevara-Rosas.

?L'administració Trump ha de posar fi immediatament al seu ús indegut i políticament motivat del sistema de justícia penal i al seu abús de poder per registrar, detenir i interrogar a persones defensores dels drets humans a la frontera. En lloc d'atacar a professionals de l'advocacia, periodistes i activistes per tractar d'acabar amb les violacions de drets humans, el govern hauria d'escoltar a aquestes persones?.

En el que va d'any, les autoritats nord-americanes han enjudiciat penalment a nou persones voluntàries de l'organització No Habiti Deaths/No Més Morts per prestar ajuda humanitària a persones migrants i sol·licitants d'asil a la frontera d'Arizona amb Mèxic, on milers de persones han perdut la vida en les últimes dues dècades. Entre els càrrecs de més gravetat figuren els formulats contra el doctor Scott Warren, enjudiciat pels presumptes delictes d'alberg i conspiració per transportar a dues persones migrants, solament per donar-los aigua, menjar i assistència mèdica al poble del desert d'All, on viu. La causa va acabar en un judici nul l'11 de juny, però els fiscals federals no han retirat encara els càrrecs formulats contra el doctor Warren.

?Fa anys que els voluntaris i voluntàries que presten ajuda humanitària salven vides de persones migrants i sol·licitants d'asil en un terreny desèrtic i hostil que les autoritats utilitzen com a arma contra elles amb efectes mortals. El govern nord-americà ha de retirar immediatament tots els càrrecs contra el doctor Warren i adoptar i implementar exempcions d'enjudiciament penal en totes les situacions en les quals es presti ajuda amb caràcter humanitari?, va concloure Erika Guevara Roses