Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Estats Units: la policia posa vides en perill en no garantir el dret de protesta

© REUTERS/Stephen Lam

Davant la resposta policial a les protestes del cap de setmana del 30 de maig, Rachel Ward, directora d'investigació nacional d'Amnistia Internacional Estats Units, ha declarat:

"En tots els Estats Units, les forces policials estan incomplint les seves obligacions en virtut del dret internacional de respectar i facilitar el dret a la protesta pacífica, i amb això estan agreujant la tensa situació existent i posant en perill la vida de manifestants. En una ciutat rere una altra estem veient actes que poden qualificar-se d'ús innecessari o excessiu de la força. Demanem que aquest ús de la força acabi immediatament i que els cossos encarregats de fer complir la llei garanteixin i protegeixin el legítim dret a protestar".

Utilitzar material antidisturbis pesat així com equips i armes d'ús militar per controlar manifestacions en gran mesura pacífiques pot intimidar les persones que exerceixen el seu dret de reunió pacífica participant en elles. Aquestes tàctiques poden fins i tot donar lloc a una escalada de la violència. Dotar als agents d'un equipament més propi del camp de batalla pot induir-los a pensar que l'enfrontament i el conflicte són inevitables. La policia ha de contribuir a rebaixar la tensió abans que la situació empitjori. Han de desmilitaritzar el seu enfocament i obrir diàleg amb els organitzadors de la protesta per rebaixar la tensió i impedir que esclati la violència, o atura-la quan esclati, per protegir el dret de reunió pacífica.

Qualsevol ús innecessari o excessiu de la força ha de cessar immediatament, tots els casos de possible ús innecessari o excessiu de la força contra manifestants han de ser investigats i tots els funcionaris que hagin incomplert la llei han de ser obligats a retre comptes.

A més, demanem al govern federal i als estats i ciutats del país que actuïn de forma ràpida i significativa per abordar les causes fonamentals d'aquestes protestes i prenguin mesures immediates per acabar amb els homicidis il·legítims de persones negres, entre altres, a mans de la policia. Cal processar agents, tots els estats han d'aprovar lleis que limitin l'ús de mitjans letals com a mesura d'últim recurs per evitar un perill imminent per a la vida, i el Congrés hauria d'aprovar la Llei PEACE per establir una norma federal i incentivar la reforma en els estats.

El racisme i el supremacisme blanc fomenten aquests homicidis i la resposta policial a les protestes. El govern federal hauria d'establir una comissió nacional per abordar tots els aspectes d'aquesta crisi, inclosos els homicidis comesos per la policia, el dret de protesta i posar fi a la discriminació. El president Trump ha de posar fi als seus discursos i polítiques violentes i discriminatòries.

El govern dels Estats Units, en tots els seus nivells, ha de garantir el dret a la protesta consagrat en el dret internacional.

Informació complementària

Als següents enllaços trobareu més investigació i declaracions d'Amnistia Internacional Estats Units sobre l'actuació policial, el dret de protesta i els últims esdeveniments ocorreguts a Minneapolis: