Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: la policia posa vides en perill en no garantir el dret de protesta

© REUTERS/Stephen Lam

Davant la resposta policial a les protestes del cap de setmana del 30 de maig, Rachel Ward, directora d'investigació nacional d'Amnistia Internacional Estats Units, ha declarat:

"En tots els Estats Units, les forces policials estan incomplint les seves obligacions en virtut del dret internacional de respectar i facilitar el dret a la protesta pacífica, i amb això estan agreujant la tensa situació existent i posant en perill la vida de manifestants. En una ciutat rere una altra estem veient actes que poden qualificar-se d'ús innecessari o excessiu de la força. Demanem que aquest ús de la força acabi immediatament i que els cossos encarregats de fer complir la llei garanteixin i protegeixin el legítim dret a protestar".

Utilitzar material antidisturbis pesat així com equips i armes d'ús militar per controlar manifestacions en gran mesura pacífiques pot intimidar les persones que exerceixen el seu dret de reunió pacífica participant en elles. Aquestes tàctiques poden fins i tot donar lloc a una escalada de la violència. Dotar als agents d'un equipament més propi del camp de batalla pot induir-los a pensar que l'enfrontament i el conflicte són inevitables. La policia ha de contribuir a rebaixar la tensió abans que la situació empitjori. Han de desmilitaritzar el seu enfocament i obrir diàleg amb els organitzadors de la protesta per rebaixar la tensió i impedir que esclati la violència, o atura-la quan esclati, per protegir el dret de reunió pacífica.

Qualsevol ús innecessari o excessiu de la força ha de cessar immediatament, tots els casos de possible ús innecessari o excessiu de la força contra manifestants han de ser investigats i tots els funcionaris que hagin incomplert la llei han de ser obligats a retre comptes.

A més, demanem al govern federal i als estats i ciutats del país que actuïn de forma ràpida i significativa per abordar les causes fonamentals d'aquestes protestes i prenguin mesures immediates per acabar amb els homicidis il·legítims de persones negres, entre altres, a mans de la policia. Cal processar agents, tots els estats han d'aprovar lleis que limitin l'ús de mitjans letals com a mesura d'últim recurs per evitar un perill imminent per a la vida, i el Congrés hauria d'aprovar la Llei PEACE per establir una norma federal i incentivar la reforma en els estats.

El racisme i el supremacisme blanc fomenten aquests homicidis i la resposta policial a les protestes. El govern federal hauria d'establir una comissió nacional per abordar tots els aspectes d'aquesta crisi, inclosos els homicidis comesos per la policia, el dret de protesta i posar fi a la discriminació. El president Trump ha de posar fi als seus discursos i polítiques violentes i discriminatòries.

El govern dels Estats Units, en tots els seus nivells, ha de garantir el dret a la protesta consagrat en el dret internacional.

Informació complementària

Als següents enllaços trobareu més investigació i declaracions d'Amnistia Internacional Estats Units sobre l'actuació policial, el dret de protesta i els últims esdeveniments ocorreguts a Minneapolis: