Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Espanya ha de paralitzar les expulsions exprés de persones migrants al Marroc

Migrants africans a Ceuta, després de saltar la tanca fronterera el 22 d'agost de 2018. Imatge: Reuters.
Amnistia Internacional ha traslladat les seves preocupacions sobre aquesta operació insòlita al Ministeri de l'Interior

Davant les expulsions exprés d'almenys 119 persones migrants i possibles refugiades que aquest dimecres van entrar a Ceuta i que avui han estat retornades al Marroc en autocars en aplicació de procediments de devolució en virtut d'un Acord entre tots dos països veïns relatiu a la readmissió de persones estrangeres (PDF), Amnistia Internacional ha declarat:

"Ens preocupen greument aquestes pràctiques perquè podrien suposar una violació de drets humans de les persones migrants i possibles sol·licitants d'asil. A causa de la celeritat amb que es duen a terme, difícilment poden garantir l'accés a un procediment individualitzat amb totes les garanties, i per tant, a una assistència lletrada i d'intèrpret de qualitat, així com a una identificació adequada de potencials sol·licitants d'asil, menors estrangers no acompanyats o membres de col·lectius amb necessitats específiques com les persones LGBTI", ha assegurat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.

Tal com va denunciar el Defensor del Poble, Amnistia Internacional recorda que és necessari que els procediments es duguin a terme amb les degudes garanties per evitar "comportaments de l'Administració immunes al control judicial".

La cooperació permanent entre Espanya i el Marroc en matèria de control fronterer i migratori planteja serioses preocupacions arran de reiterades denúncies de violacions de drets humans per part de les autoritats marroquines contra persones migrants, sol·licitants d'asil i refugiades. A més, en virtut de l'Acord segons el qual s'estarien duent a terme aquestes expulsions, aquestes persones hauran de ser enviades al seu país d'origen o a on van començar el viatge, en cas de no tenir dret a romandre en territori del Marroc.

Aquesta pràctica comporta el risc que aquestes persones, per tant, siguin expulsades de manera il·legal, vulnerant-se així el principi de no devolució (art. 3 Conveni Europeu de Drets Humans; art. 57.6 de la Llei d'Estrangeria), pel risc de patir violacions de drets humans al Marroc, països d'origen, o als països on haguessin començat el seu viatge.

"Hem instat en nombroses ocasions al Govern espanyol a aturar immediatament la pràctica d'expulsar de manera exprés al Marroc persones de tercers països i suspendre la cooperació amb el Marroc en matèria de control migratori fins que aquest país respecti plenament els drets humans de persones migrants, refugiades i sol·licitants d'asil. Aquesta suspensió també ha d'incloure l'acord de readmissió existent entre tots dos països, fins que el mateix inclogui salvaguardes de drets humans", declara Beltrán.

Informació complementàra

Un total de 119 immigrants subsaharians van saltar la tanca fronterera que separa Ceuta del Marroc aquest dimecres a les nou del matí a través de la Finca Berrocal. En el salt almenys cinc migrants i set agents de la Guàrdia Civil van resultar ferits.

Amnistia Internacional ha denunciat durant anys i de forma reiterada violacions de drets humans que s'han dut a terme a la zona fronterera entre Espanya i el Marroc. Entre altres aspectes, l'organització ha documentat expulsions sumàries i col·lectives de persones migrants i sol·licitants d'asil que es realitzen a les fronteres de Ceuta i Melilla, que, tal com han denunciat l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, o el Comissari Europeu de Drets Humans entre uns altres, violen els estàndards internacionals de drets humans.

Així mateix, l'organització ha documentat altres violacions de drets humans, com els abusos policials, així com la dificultat, en el cas de Melilla i la impossibilitat en el de Ceuta, d'accés per lloc fronterer, un fet que pràcticament infranquejable l'entrada per a persones refugiades, especialment per a les subsaharianes. Els qui ho aconsegueixen han d'afrontar la manca de condicions adequades als Centres d'Estada Temporal per a Immigrants (CETI), la discriminació per raó de nacionalitat i la falta d'atenció a grups vulnerables, com a persones amb discapacitat, víctimes de tràfic de persones amb finalitat d'explotació sexual o col·lectius LGBTI, entre altres.