Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Espanya: govern ha de deixar d'autoritzar venda d'armes a l'Aràbia Saudita si no vol ser còmplice de crims de guerra

Iemen
Atac aeri a Iemen per part de la coalició que lidera Aràbia Saudita © Rawan Shaif
Els Estats que continuen subministrant armes a la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita s'arrisquen a passar a la Història com a còmplices dels crims de guerra del Iemen, ha afirmat avui Amnistia Internacional. Mentre, el govern d'Espanya estudia si prendre una decisió de gran importància: suspendre les transferències d'armes i equip militar a Aràbia Saudita.

El 4 de setembre, el govern d'Espanya va anunciar que cancel·laria la venda a Aràbia Saudita de 400 bombes d'alta precisió guiades per làser, després de la indignació internacional per l'atac aeri contra un autobús escolar al Iemen, en el qual van morir 40 nens.

El govern espanyol es va retractar d'aquesta decisió el 12 de setembre, al·legant la necessitat de "complir un contracte". En les últimes setmanes s'han analitzat tots els acords amb l'Aràbia Saudita formalitzats per l'anterior govern d'Espanya, i el dimecres 19 de setembre es prendrà una decisió definitiva sobre si es revocaran les llicències existents i se suspendrà la concessió de noves llicències.

"Quan els i les activistes amb prou feines estaven començant a celebrar la notícia que Espanya cancel·lava un gran enviament d'armes a l'Aràbia Saudita, el govern va fer marxa enrere per calmar  el seu adinerat client. Després de més de tres anys de guerra civil devastadora al Iemen, amb milers de morts de civils i una llista de clars crims de guerra que no deixa de créixer, no hi ha excusa possible perquè Espanya, o qualsevol altre país, segueixi armant a la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita", ha afirmat Steve Cockburn, director adjunt del Programa d'Afers Globals d'Amnistia Internacional.

"Instem el govern d'Espanya que el dimecres adopti una postura ferma i suspengui les transferències d'armes a l'Aràbia Saudita i altres membres de la coalició per al seu ús al Iemen. Qualsevol altra mesura donarà a entendre inequívocament que el govern espanyol es preocupa més de protegir els seus interessos econòmics que les vides de la població civil del Iemen".

Entre 2015 i 2017, Espanya va exportar armes a l'Aràbia Saudita per valor de 932 milions d'euros, i va autoritzar llicències per valor de 1.235 milions.

El tipus de munició guiada de precisió que Espanya planeja enviar a l'Aràbia Saudita s'ha utilitzat amb devastadors efectes a tot el Iemen. Ha impactat en hotels, hospitals, pous d'aigua, edificis d'habitatges, fàbriques i fa poc en un autobús escolar, i ha deixat després de sí un terrible resultat de víctimes civils i destrucció d'infraestructures civils.

Espanya ha ratificat el Tractat sobre el Comerç d'Armes (TCA), que prohibeix la transferència internacional d'armes, municions i articles relacionats quan se sàpiga que poden utilitzar-se per cometre crims de guerra, o quan existeixi un risc preponderant que es destinin a cometre o facilitar violacions greus del dret internacional humanitari i dels drets humans.

La pròpia llei espanyola sobre exportacions d'armes prohibeix la transferència d'armes quan existeixin indicis racionals que podrien utilitzar-se per cometre violacions de drets humans.

En virtut dels Convenis de Ginebra, Espanya  també està obligada a  respectar i garantir que es respecti el dret internacional humanitari, abstenint-se de subministrar armes que s'utilitzin per violar els Convenis.

Un rebuig global

Molts Estats continuen subministrant armes a la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita malgrat anys de  guerra al Iemen, però en les darreres setmanes ha augmentat la pressió sobre els principals proveïdors.

L'11 de setembre, el Parlament britànic va convocar una sessió d'urgència per debatre sobre la qüestió, en la qual el govern britànic va defensar continuar amb la venda d'armes. Una enquesta publicada aquest mateix dia va revelar que només el 13% de la població britànica dona suport a la venda d'armes a l'Aràbia Saudita.

El 12 de setembre, el Congrés dels Estats Units va impulsar un debat per determinar si Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs (EAU) estan prenent mesures suficients per protegir la població civil de Iemen. L'administració Trump va afirmar que tots dos països"?estan adoptant mesures demostrables per reduir al mínim els danys a civils i en infraestructures civils", donant així llum verda perquè els Estats Units continuïn amb el seu suport.

No obstant això, recentment hi ha hagut senyals encoratjadors que apunten a un canvi de tendència. En l'últim any, molts països, com Alemanya, Bèlgica, Grècia i Noruega, responent a la pressió de l'opinió pública, han suspès total o parcialment les transferències d'armes a l'Aràbia Saudita, EAU i altres membres de la coalició. Actualment hi ha en marxa recursos judicials al Regne Unit, França i Itàlia per fer que els governs d'aquests països compleixin les seves obligacions legals i deixin de subministrar armes per al seu ús al Iemen.

"Cada vegada són més els països que s'adonen que armar l'Aràbia Saudita i a la coalició que bombardeja el Iemen és incompatible amb el dret internacional i els principis humanitaris, i països com els Estats Units, el Regne Unit i França estan començant a quedar-se molt al marge del creixent consens internacional", ha afirmat Steve Cockburn.

"Aquesta setmana, el govern espanyol pot triar. Pot seguir com fins ara, complint acords comercials que podrien augmentar el terrible patiment de la població civil iemenita, o adoptar un enfocament basat en principis i respectuós amb la llei i suspendre totes les transferències d'armes a l'Aràbia Saudita i els membres de la seva coalició. Demanem a Espanya que sigui un exemple per a altres països i posi fi a aquest vergonyós capítol de la seva història".

Informació complementària

Totes les parts en el conflicte del Iemen han comès reiteradament violacions del dret internacional que han causat terribles patiment a la població civil.

La coalició dirigida per l'Aràbia Saudita ha dut a terme desenes d'atacs il·legítims, inclosos atacs aeris indiscriminats i desproporcionats que han matat i ferit civils i destruït béns de caràcter civil, com habitatges, col·legis, hospitals, mercats i mesquites.

Les forces houthis han bombardejat indiscriminadament zones de població civil, especialment a Taiz, la tercera ciutat del Iemen. Han col·locat mines antivehícle de forma indiscriminada, així com mines terrestres antipersonal, l'ús de les quals està prohibit, i han reclutat nens i nenes per al combat. A més, són responsables de la detenció arbitrària, la desaparició i la tortura de persones a les zones sota el seu control.