Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Espanya: Els nens i nenes ja poden treballar des de les escoles per les persones que no tenen veu

Els joves espanyols d'entre 14 i 18 anys poden ser activistes d'Amnistia Internacional a través de la Xarxa d'Escoles pels Drets Humans.

Madrid.- Ara que s'inicia el curs escolar, els nens i nenes espanyols tornen a tenir l'oportunitat de participar en les campanyes d'Amnistia Internacional, a través de la Xarxa d'Escoles pels Drets humans, a la qual es pot accedir a través de www.actuaconamnistia.org/redescuelas.

 A Colòmbia hi ha una nena de només 12 anys que corre un greu perill. El seu pare va ser assassinat el desembre de 2008 per soldats colombians. La seva mare, Aída Quilcué, és defensora dels drets humans, i en aquells dies tornava de Ginebra, on havia estat plantejant davant les Nacions Unides la preocupació per les violacions de drets humans comeses contra els pobles indígenes per part de les forces de seguretat colombianes. Ara, totes dues pateixen amenaces i la seva vida corre perill.

 Com aquesta nena, milions de menors a tot el món s'enfronten a greus violacions de drets humans. Centenars de milers són obligats a agafar armes en lloc d'anar al col·legi. Cada dia, en algun lloc del món, hi ha adolescents a qui s'empresona per motius racials, la seva religió o les seves opinions. Alguns pateixen càstigs i maltractaments; o són víctimes de tortura per forçar les seves familiars a confessar o lliurar-se. Molts han hagut de fugir de casa seva i busquen asil a d’altres països per escapar de la persecució.

 Ara, des de l’escola o l'institut, els nois i noies espanyols poden fer una mica per ells i convertir-se en veritables activistes pels drets humans de les persones que no tenen veu i que pateixen injustícia i discriminació.

 La Xarxa d'Escoles pels Drets Humans, en la qual ja participen 60 centres de tot Espanya, és un programa que implica estudiants, professors i professores, autoritats del centre educatiu, i pares i mares d'estudiants. Cada centre es pot implicar en el programa de diferents maneres. Es poden organitzar activitats puntuals com un cine fòrum, una exposició o un cicle de conferències sobre drets humans, o crear un grup escolar, que suposa una major implicació amb el programa i la possibilitat d'organitzar activitats en el centre.

 Amb el començament del curs acadèmic a Espanya s'obre la inscripció per als centres educatius que ho desitgin. A la Xarxa es faciliten propostes d'acció, materials per a la mobilització i guies didàctiques sobre drets humans per al professorat.

  

Grups escolars

 Els grups escolars haurien d'estar formats per almenys cinc estudiants d'entre 14 i 18 anys, de 2n cicle de Secundària o de Batxillerat, i han d'estar supervisats per una o més persones adultes que formin part de la comunitat educativa del centre (personal docent, autoritats, membres de les associacions autoritzades, etc).

 Crear i actuar dintre d'un grup escolar és apostar per la defensa dels drets humans. És inculcar valors tan importants com la llibertat, el dret a expressar-se, a reunir-se o a tenir una vida digna, i és brindar l'oportunitat de pertànyer a un moviment internacional que defensa els drets humans de forma imparcial i independent en més de 150 països.

 Tal com comenten els participants d'un dels centres educatius vinculats a la Xarxa d'Escoles: “Sentir que el que fa AI és útil sempre, ajuda per seguir al peu del canó i no baixar la guàrdia. És veritat: lluitar per la defensa dels drets humans està en les nostres mans.”

 Més informació a: redescuelas@es.amnesty.org