Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Espanya: Deixadesa de les comunitats autònomes per impulsar recursos d'atenció a les víctimes de violència sexual, tot i l'augment de denúncies

REUTERS/ Borja Suárez
  • Dels 52 centres de crisis 24h que haurien d'haver obert enguany, només en funcionen quatre.

Mentre el nombre de denúncies per delictes sexuals augmenta a Espanya i es denuncien vuit violacions cada dia, les comunitats autònomes segueixen sense impulsar els recursos especialitzats necessaris per a atendre les víctimes de violència sexual.

El 2022, el total de denúncies per delictes contra la llibertat sexual van augmentar un 13 per cent respecte a 2021 (17.389 en 2022; 15.388 en 2021). En aquest període, l'increment del nombre de denúncies per agressions amb penetració va ascendir un 34 per cent (2.870 enfront de 2.143), segons fonts del Ministeri de l'Interior. L'augment d'aquesta mena de denúncies contra la llibertat sexual, incloses les violacions, van augmentar un 13 per cent entre gener i juny de 2023, respecte al mateix període de temps de l'any anterior.

“El nombre de denúncies per delictes de violència sexual estan augmentat, bé per l'augment de la informació i la sensibilització, bé perquè les dones confien que existeixen recursos específics amb què seran ateses adequadament. No obstant això, malgrat aquesta més gran visibilització de la violència sexual, és paradoxal que les comunitats autònomes segueixin sense posar en marxa els recursos especialitzats necessaris, com els centres de crisis 24 hores, perquè les víctimes puguin ser ateses en qualsevol moment i de manera integral després d'haver sofert algun tipus de violència sexual”, ha manifestat Virginia Álvarez, responsable de recerca d'Amnistia Internacional España.

Més d'un any després de l'entrada en vigor de la llei Llei orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de Garantia Integral de Llibertat Sexual, coneguda com la Ley del Solo el sí es sí, moltes de les mesures per a millorar la protecció i atenció a les víctimes de violència sexual segueixen sense implementar-se, entre les quals, l'obertura de centres d'atenció integral especialitzada 24 hores, set dies a la setmana i durant 365 dies a l'any, coneguts com a centres de crisis 24 hores. Un recurs que han de posar en marxa les comunitats autònomes per a facilitar atenció multidisciplinària a les víctimes, és a dir, atenció psicològica, jurídica i social, tal com recomana el Consell d'Europa.

Només 4 de 52

El compromís del Govern va ser la creació d'un centre de crisi en cada província, a més de Ceuta i Melilla, és a dir, un total de 52 centres per al 31 de desembre de 2023. Per a això, la Comissió Europea va concedir 83 milions d'euros, que el Govern va transferir a les comunitats autònomes.

“No obstant això, avui dia, només estan oberts tres centres de crisis 24 hores en tot el territori espanyol: Astúries, Cantàbria, Comunitat de Madrid i ciutat de Madrid. I Navarra ha anunciat la imminent obertura d'un altre. L'objectiu dels 52 està molt lluny d'acomplir-se. En tot aquest temps hi ha hagut anuncis d'obertura d'aquesta mena de centres en comunitats com Aragó, Canàries, Extremadura, Euskadi, Múrcia i La Rioja. Però aquests centres no acaben d'arribar”, va assenyalar Virginia Álvarez.

Comunitats com Andalusia, Aragó, Illes Balears, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Euskadi, Extremadura i Múrcia, ofereixen assistència coordinada i permanent per a víctimes de violència de gènere, incloses les víctimes de violència sexual, però aquest servei queda lluny molt de l'atenció integral i especialitzada a les dones, que recomana el Consell d'Europa.

Recentment, la Comissió Europea ha autoritzat una pròrroga d'un any més per a la despesa dels fons assignats fins al 31 de desembre de 2024. El 6 de novembre, la Conferència Sectorial d'Igualtat, integrada pel Ministeri d'Igualtat i les comunitats autònomes, va aprovar una pròrroga d'un any per a aconseguir el compromís d'un centre de crisi 24 hores per cada província.

“Encara que sembli que aquesta pròrroga és una bona notícia, és lamentable que les dones que sofreixen violència sexual hagin de continuar esperant per a rebre una atenció adequada després de sofrir una agressió sexual, perquè les comunitats autònomes no estan mostrant ni interès suficient ni diligència a l'hora de complir amb la seva obligació de protegir-les i atendre-les”, ha destacat Virginia Álvarez.

Les víctimes de violència sexual no poden continuar esperant i han de saber que existeixen recursos adequats per a atendre-les. Recordem que encara que han augmentat les denúncies per aquesta mena de delictes, aquestes xifres només mostren una mínima part del que podria suposar la violència sexual a Espanya. Segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona 2019, aquest tipus de violència afecta a més de 2,8 milions dones de més de 16 anys residents a Espanya. I només en el 8 per cent dels casos aquestes agressions acaben convertint-se en denúncia.

“Perquè les dones víctimes de violència sexual confiïn en les administracions i s'atreveixin a denunciar, és necessari que aquestes posin en marxa serveis que les escoltin, que les atenguin des del punt de vista mèdic, que els prestin ajuda psicològica, i que les assessorin i acompanyin legalment en el cas que vulguin presentar una denúncia. Per a això, Amnistia Internacional demana a les comunitats autònomes que obrin sense més demora centres especialitzats 24 hores, amb personal format en violència sexual, i que en aquests centres tinguin també en compte les dificultats i les necessitats de col·lectius especialment vulnerables, com són les dones amb discapacitat, les dones migrants, o les dones joves”, va assenyalar Virginia Álvarez .

Segons dades de la Macroenquesta 2019, les dones amb discapacitat sofreixen major violència sexual o física per part de les seves parelles, 20,7% enfront del 13,8% de la resta de dones. Igual que el nombre de dones nascudes a l'estranger que han estat violades per tercers és major que el de les nascudes a Espanya, el 5.2 per cent enfront del 1,8 per cent. En el cas de les dones adolescents, el 14 per cent afirma haver-se sentit pressionada per a activitats de tipus sexual, també dades del Ministeri d'Igualtat.

#SHaAcabat

Amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones, enguany, Amnistia Internacional ha posat en marxa la campaña #SeAcabó#SHaAcabat adreçada als diferents Governs autonòmics perquè obrin amb urgència serveis d'atenció a víctimes de violència sexual, com són els centres de crisis 24 hores.

Per a commemorar el 25N, activistes d'Amnistia Internacional participaran en manifestacions en ciutats com Còrdova, Madrid, Màlaga, Santa Cruz de la Palma i Vigo, entre altres.