Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

És necessària a la República Centreafricana una missió de manteniment de la pau per frenar l'actual crisi humanitària

Desenes de milers de persones han estat desplaçades per la violència que afecta a la República Centreafricana © MATTHIEU ALEXANDRE / AFP / Getty Images
El Consell de Seguretat de l'ONU ha d'autoritzar sense demora el desplegament a República Centreafricana d'una potent força de manteniment de la pau per protegir a la població civil de la violència i el caos en què es troba immersel país, ha dit avui Amnistia Internacional.

Està previst que aquesta setmana el Consell de Seguretat encarregui a tropes de França i de la Unió Africana sobre el terreny que controlin a les forces de seguretat i els grups armats responsables de l'espiral d'abusos i violacions de drets humans, encara que és possible que per superar l'actual crisi sigui necessari una operació en tota regla de manteniment de la pau de l'ONU.

"Les conseqüències d'aquesta decisió de vida o mort afectaran a tot el país. Si el Consell de Seguretat no actua ja per frenar el terrible cercle viciós de violència de República Centreafricana, la seva inacció pesarà durant anys sobre la comunitat internacional", ha dit Salil Shetty, secretari general d'Amnistia Internacional.

"El Consell de Seguretat ha de demanar al secretari general de l'ONU que iniciï immediatament els preparatius per al desplegament d'una sòlida força de manteniment de la pau amb l'ordre de protegir a la població civil, incloses les persones desplaçades internament. Les tropes sobre el terreny han de comptar amb els recursos necessaris per detenir els actuals abusos i controlar a les forces i grups armats que porten un any fora de control."

La petició es produeix quan França ja ha iniciat l'enviament d'un contingent addicional d'entre 800 i 1.000 tropes per reforçar a les aproximadament 2.600 de la Unió Africana que ja estan a República Centreafricana, un país pràcticament sumit en el desgovern des que al març la coalició de grups armats Seleka va deposar al president François Bozizé i va prendre el poder.

Un informe d'Amnistia Internacional (en anglès) publicat el passat 29 d'octubre va documentar greus abusos i violacions de drets humans al país. Desenes de milers de persones han estat víctimes de desplaçament intern, mentre que centenars han mort, han estat executades extrajudicialment o han estat violades i han patit altres formes de violència contra les dones i les nenes amb total impunitat, a mans tant de les forces de seguretat com dels grups armats. Una delegació enviada per Amnistia Internacional a Txad ha entrevistat aquest mes a persones que havien fugit de República Centreafricana a camps de refugiats a la frontera amb Txad.

El Consell de Seguretat ha d'actuar ja per ajudar a les forces de la Unió Africana que es troben en la República Centreafricana, així com als reforços arribats de França o d'altres països, a protegir a la població civil, incloses persones refugiades internament, en virtut d'un mandat de l'ONU i garantir que compten amb els recursos per fer-ho amb eficàcia i ajustant-se plenament al dret internacional humanitari i dels drets humans.

Està previst que en les properes setmanes i mesos continuïn els debats sobre l'estructura i el mandat de la missió de manteniment de la pau de l'ONU que s'enviï a República Centreafricana.

"Els habitants de República Centreafricana no poden esperar ni un dia més. Estan davant un precipici, i les matances massives de civils són un perill real. El Consell de Seguretat de l'ONU ha d'actuar ja per garantir que les tropes de la Unió Africana i de França que es troben sobre el terreny puguin començar a actuar eficaçment com a forces de manteniment de la pau, a les quals seguiran reforços si és necessari", ha dit Salil Shetty.
En concret, Amnistia Internacional insta al Consell de Seguretat a:

  •  Sol·licitar que el secretari general de l'ONU comenci immediatament els preparatius per al desplegament d'una sòlida força de manteniment de la pau en la República Centreafricana que protegeixi a la població civil, inclosos refugiats i desplaçats interns, i posi fi a l'espiral catastròfica de proporcions èpiques en la qual s'està enfonsant el país.
  •     Prendre mesures de transició per aturar la violència. La comunitat internacional ha de recolzar una proposta del secretari general de l'ONU per recórrer a tropes de les missions de manteniment de la pau d'aquest organisme en països veïns fins que tot el contingent de tropes de la missió de manteniment de la pau s'hagi desplegat a República Centreafricana.
  •     Garantir que la missió de manteniment de la pau, així com qualsevol altre mecanisme de transició, té un sòlid mandat de drets humans per protegir a la població civil de delictes de dret internacional i protegir a desplaçats interns i refugiats. Aquesta força haurà de tenir una gran especialització i sòlids coneixements sobre violència sexual i de gènere i drets humans de les dones, ser proactiva a l'hora de protegir a la població civil, i comptar amb unes regles d'intervenció que reflecteixin clarament aquest mandat.

Està previst també que el Consell de Seguretat tracti d'aconseguir l'embargament internacional d'armes sobre República Centreafricana. Hi ha perill real que qualsevol subministrament d'armes que arribi al país s'utilitzi per cometre o facilitar més abusos contra els drets humans. Tals transferències d'armes violarien disposicions del Tractat sobre el Comerç d'Armes, que ja pot ser aplicat pels 115 Estats que ho han signat.