Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

L'OEA ha d'exigir a l'Equador que investigui la repressió violenta durant l'estat d'excepció

Davant la declaració adoptada avui pel Consell Permanent de l'Organització dels Estats Americans (OEA), Amnistia Internacional crida als Estats membre a exigir que Equador investigui de manera ràpida, exhaustiva i imparcial la repressió per part de les forces de seguretat en contra de les manifestacions, amb la finalitat de garantir veritat, justícia i reparació de les víctimes.

«És molt important que, un dia després d'haver suspès l'estat d'excepció, l'Equador pretengui esborrar i oblidar les violacions de drets humans causades per l'ús excessiu de les forces per part de la policia i de l'exèrcit en contra d'aquelles persones que es van manifestar. Sense exigir veritat i justícia, els països que conformen l'Organització d'Estats Americans estarien donant l'esquena a les víctimes d'aquestes violacions i proporcionant la impunitat», ha dit Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

La Defensoria del Poble d'Equador ha reportat que, entre el 3 i el 13 d'octubre de 2019, van ser detingudes 1.192 persones, 1.340 van ser ferides i vuit van morir al context de l'estat d'excepció.

La Defensoria va documentar nombrosos casos en els quals la força de seguretat va utilitzar força excessiva, van realitzar detencions arbitràries i fins i tot van cometre tortura i altres maltractaments contra la població, incloent periodistes i persones defensores de drets humans, a més d'ingressar violentament a propietats privades. A més, es va reportar l'ús indiscriminat de gasos lacrimògens i perdigons contra manifestants i universitats que brindaven ajuda humanitària a la població, afectant fin i tot a nenes, nens, dones embarassades, adults grans i persones amb discapacitats.

Tot i que les denúncies dels actes de violència perpetrats per manifestants i altres grups, les autoritats han de prendre totes les mesures que corresponguin per fer front a aquests episodis de violència, sense deixar de garantir que els qui protesten de forma pacífica puguin seguir fent-ho, així com realitzar totes les investigacions pertinents per portar als perpetradors de dits fets de violència davant de la justícia amb garanties del procès i un judici just.

Alhora, Amnistia Internacional reitera la seva crida al govern del president Moreno a garantir que les mesures d'austeritat, com aquelles que van motivar les manifestacions massives del país, es dibuixen i s'apliquen d'acord amb el dret internacional dels drets humans. L'Estat ha d'assegurar que aquestes siguin temporals, raonables i proporcionades, que s'hagin esgotat mesures alternatives menys restrictives i que es garanteixi la participació real de les persones i els grups afectats.