Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Els plans de nous assentaments il·legals israelians amenacen els drets humans dels palestins

Assentament il·legal israellià a Maaleh Adumim, construït en contra del dret internacional, al Jerusalem Oriental, abril 2010. © Amnistia International.

Amnistia Internacional ha instat avui les autoritats israelianes que desisteixin dels seus plans de construir 238 nous habitatges en els assentaments israelians de la Jerusalem Oriental ocupada.


"Les autoritats israelianes han d'aturar immediatament l'expansió dels assentaments a Jerusalem Est i a la resta de la Cisjordània ocupada", ha afirmat Philip Luther, director adjunt del Programa Regional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"La construcció d'aquests habitatges no només contravé el dret internacional, sinó que també s'afegeix a la llarga llista d'abusos comesos contra els drets humans dels palestins que viuen als Territoris Palestins Ocupats, inclosos els seus drets a l'aigua i a un habitatge adequat".

Està previst construirn els 238 nous habitatges en els grans assentaments de Pisgat Ze'ev i Ramot, creats al 1984 i 1974 respectivament. Pisgat Ze'ev té ara més de 40.000 residents i, com Ramot, depèn per al subministrament dels serveis de les autoritats municipals israelianes de Jerusalem.

El pla de construir 80 habitatges en Pisgat Ze'ev i 158 a Ramot, anunciat ahir pel Departament d'Administració de Terres i el Ministeri de la Construcció i l'Habitatge d'Israel, ha estat aprovat pel primer ministre d'Israel, Benyamin  Netanyahu, segons van informar els mitjans de comunicació israelians.

Encara que les àrees de Pisgat Ze'ev i Ramot no estaven afectades per la recent congelació de la construcció d'assentaments, que excloïa Jerusalem Oriental, el dret internacional considera il·legal tota construcció d'assentaments en territori ocupat.

Israel es va annexionar unilateralment 70,5km² de terres ocupades a Jerusalem Oriental i els seus voltants després de la guerra del 1967.

"La discriminació per motius de nacionalitat i religió és la característica dominant en la política d'assentaments d'Israel", ha dit Philip Luther.

"Aquesta política viola tant els drets dels palestins que viuen sota les lleis civils a Jerusalem Oriental com els de aquells que viuen a la resta de Cisjordània, subjectes a les lleis militars israelianes".

L'apropiació i dissecció de terres realitzada per Israel a Cisjordània, inclòs Jerusalem Oriental, ha tingut un efecte devastador en les vides dels palestins. A Jerusalem Est, el 35 per cent de les terres han estat expropiades per construir assentaments on viuen 195.000 israelians. Mentrestant, a més de 250.000 palestins els correspon només el 13 per cent de Jerusalem Oriental, que ja té una alta densitat d'edificació.

A la resta de Cisjordània, Israel ha qualificat ja aproximadament el 40 per cent de la terra com a terra "estatal", que sovint utilitza per a assentaments. A més, un 21 per cent més de les àrees edificades dels assentaments es troben en terres palestines de propietat privada.

Les confiscacions, preses i apropiacions de terres per construir assentaments, carreteres de circumval·lació, el mur i infraestructures relacionades, han tingut com a conseqüència desallotjaments forçosos de palestins.

Segons l'ONU, només al 2009 més de 600 palestins -més de la meitat, menors- es van veure desplaçats de Jerusalem Oriental i a la resta de Cisjordània després de ser enderrocats els seus habitatges per ordre de les autoritats d'Israel, sovint amb la finalitat de deixar lloc per a assentaments israelians.

Segons les lleis militars israelianes, les famílies palestines desallotjades dels seus habitatges no tenen dret a un habitatge alternatiu ni a una indemnització. Per tant, moltes es queden sense sostre i en la indigència.

"L'any passat, Amnistia Internacional va informar sobre les discriminatòries polítiques i pràctiques hidrològiques d'Israel, que neguen als palestins el seu dret a l'aigua", ha dit Philip Luther.

"Hem documentat reiteradament la relació entre els assentaments i la destrucció dels habitatges, collites, terres de cultius i mitjans de vida dels palestins".

La política israeliana d'assentar la seva població civil en terres ocupades viola el quart Conveni de Ginebra i està tipificat com a crim de guerra per l'Estatut de la Cort Penal Internacional (CPI).