Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El Suprem reconeix el dret de reparació d'Ángela González, víctima de violència de gènere

Nacions Unides calcula que el 70 per cent de les dones ha tingut alguna experiència violenta en la seva vida. (AP Photo/Andres Kudacki)
El Tribunal Suprem ha condemnat avui a l'Estat espanyol a indemnitzar Ángela González, víctima de violència de gènere, amb 600.000 euros per danys morals. Amnistia Internacional valora positivament aquesta resolució. La sentència obliga a l'Administració a complir el Dictamen del Comitè de Nacions Unides per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW), que el 2015 va condemnar a Espanya per no protegir aquesta dona i la seva filla, de set anys. L'Estat va ignorar les recomanacions del CEDAW i ara el Suprem condemna l'Estat per aquesta desprotecció.

Amnistia Internacional ja va expressar el 2015 la seva preocupació davant la negativa de l'Estat espanyol a emprendre mesures de reparació per les violacions de drets humans sofertes per Ángela González, que van acabar amb l'assassinat de la seva filla. La CEDAW, en les observacions finals sobre Espanya de juliol de 2015, va lamentar llavors la manca de voluntat de l'Estat espanyol de complir amb la deguda diligència en aquest cas.

Tal com va assenyalar el Comitè, la justícia espanyola va ignorar les peticions de protecció d'Ángela, víctima de violència de gènere, però també de la seva filla, i va autoritzar visites no vigilades de la menor amb el seu pare fins que aquest va acabar assassinant-la.

"Les autoritats s'han escudat en tot tipus de subterfugis procedimentals de dret intern per negar la reparació a Ángela durant anys, però finalment el Tribunal Suprem ha reconegut el caràcter vinculant dels Dictàmens de la CEDAW. És un pas molt important per a Ángela, però també per a totes les víctimes de violència de gènere i per a les víctimes de violacions de drets humans en general. Les resolucions internacionals estan per ser complertes", ha assenyalat Virginia Álvarez, responsable de política interior d'Amnistia Internacional Espanya.

Amnistia Internacional ha defensat en múltiples fòrums que el dret a la reparació a les dones víctimes de violència comesa per particulars o agents estatals no està garantit ni en la Llei Integral, ni en cap altra norma posterior.