Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El nou servei Chat de Google mostra un total menyspreu per la privacitat de les persones que utilitzen Android

En resposta al llançament per part de Google d'un nou servei de missatgeria per a telèfons Android, l'investigador d'Amnistia Internacional sobre Tecnologia i Drets Humans Joe Westby ha declarat:

"Amb la seva incomprensible decisió de llançar un servei de missatgeria que no utilitza xifrat d'extrem a extrem, Google ha demostrat un menyspreu absolut per la privacitat de les persones que utilitzen Android i l'hi ha servit en safata als ciberdelinquents i espies dels governs, en permetre accedir fàcilment al contingut de les seves comunicacions".

"Després de les revelacions del denunciant d'irregularitats de la CIA Edward Snowden, s'ha reconegut que el xifrat d'extrem a extrem és una garantia essencial per protegir la privadesa quan s'usen aplicacions de missatgeria. Amb el seu nou servei Xat, Google demostra una sorprenent falta de respecte cap als drets humans dels seus clients".

"Aquest sorprenent retrocés no només situa a Google per darrere dels seus competidors més propers - tant l'iMessage d'Apple com el Whatsapp de Facebook tenen xifrat d'extrem a extrem per defecte -, sinó que a més és un pas enrere respecte als intents previs de l'empresa en l'àmbit de la missatgeria online. L'aplicació Allo de Google té una opció de xifrat extrem a extrem, però l'empresa ha declarat que no seguirà invertint en ella".

"Després del recent escàndol de dades de Facebook, la decisió de Google no només és perillosa, sinó contrària a les actuals tendències respecte a la privadesa de les dades. Significa que Google fomentarà ara activament que els usuaris de telèfons Android renunciïn a la seva privadesa canviant a un servei on en la pràctica qualsevol pot veure les seves comunicacions".

"És difícil trobar cap raó perquè un usuari d'Android decideixi utilitzar el nou servei Chat. Google ha d'eliminar aquest servei en la seva forma actual i oferir als seus clients un producte que protegeixi la seva privadesa".

Informació complementària

Al Chat, les comunicacions no s'enviaran per Internet, sinó a través dels operadors de telefonia mòbil, com succeeix amb els missatges SMS. En declaracions a The Verge, un portaveu de Google va confirmar que això significa que el nou servei no utilitzarà xifrat d'extrem a extrem, i que Google ha "deixat de treballar" en la seva aplicació de missatgeria Allo.

El xifrat d'extrem a extrem és una forma d'encriptar les dades digitals perquè només puguin ser vistes per la persona que les envia i la que les rep. Quan existeix, ni tan sols l'empresa que proporciona el servei pot accedir al contingut de les comunicacions.

Amnistia Internacional considera el xifrat d'extrem a extrem un requisit mínim perquè les empreses de tecnologia garanteixin que la informació privada de les aplicacions de missatgeria segueix sent privada. Al 2016, l'ONG va classificar a 11 empreses pel seu ús del xifrat per protegir la privadesa dels seus usuaris i la llibertat d'expressió en les seves aplicacions de missatgeria. Google ocupava el quart lloc de la llista, en gran part a causa que acabava de llançar dos serveis de missatgeria amb xifrat, Duo i Allo.