Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El judici de Loujain al-Hathloul mostra la hipocresia sobre l'empoderament de les dones a l'Aràbia Saudita

Foto: Particular

Avui, després de la decisió judicial de traslladar el cas de la defensora dels drets humans, Loujain al-Hathloul, al Tribunal Penal Especialitzat de l'Aràbia Saudita, la directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient Mitjà i Àfrica del Nord, Lynn Maalouf, ha manifestat:

"Amb l'historial de drets humans de l'Aràbia Saudita, de nou en el centre d'atenció per ser l'amfitrió del G20, les autoritats saudites podrien haver decidit posar fi al malson de dos anys per la valenta defensora dels drets de les dones, Loujain al-Hathloul. En canvi, amb un moviment desconcertant, van transferir el seu cas al SCC (Tribunal Especialitzat que jutja casos de terrorisme); una institució utilitzada per silenciar a la dissidència i coneguda per dictar llargues sentències de presó amb judicis que no tenien les degudes garanties. Aquesta és un altre senyal més que les afirmacions de l'Aràbia Saudita sobre les seves reformes dels drets humans són mentida".

"Loujain al-Hathloul ha de ser posada en llibertat de manera immediata i incondicional, i tots els càrrecs contra ella han de retirar-se. També demanem a les autoritats saudites que se li permeti ser atesa per un metge de la seva elecció, així com accedir correctament a un advocat i a la seva família".

Antecedents

El 2018, l'Aràbia Saudita va arrestar 13 activistes pels drets de les dones per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió. Cinc d'elles segueixen detingudes i han comparegut avui davant un tribunal: Loujain al-Hathloul, Samar Badawi, Nassima al-Sada, Nouf Abdulaziz i Maya'a al-Zahrani. No queda clar quin va ser el resultat de les sessions per a les altres quatre defensores dels drets humans.

Loujain al-Hathloul va començar una vaga de fam de dues setmanes el 26 d'octubre. Segons membres de la família que estaven presents a la sala del tribunal, ella estava tremolant i parlant en veu baixa durant la sessió d'avui, mentre llegia la seva defensa de quatre pàgines. Al personal diplomàtic de diversos estats se'ls va negar l'entrada al judici amb el pretext de les regulacions de la COVID-19. Amnistia Internacional ha documentat com els judicis davant el SCC són intrínsecament injustos.