Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

El Brasil: El govern ha de col·laborar per posar fi a la violència

6/3/07 - És molt important aplicar mesures de reforma en l'àmbit de la seguretat pública per tal d'abordar la violència que està tant arrelada al Brasil.

amnistia amni, 

Londres.- La secretària general d'Amnistia Internacional, Irene Khan, ha instat avui el president brasiler Luiz Inácio Lula da Silva a treballar en col?laboració amb els governadors de São Paulo (José Serra) i de Rio de Janeiro (Sérgio Cabral), elegits recentment, per aplicar mesures de reforma que són molt necessàries en l'àmbit de la seguretat pública per tal d'abordar la violència tant arrelada al Brasil.

 

?Des de la violència criminal extrema que devasta les ciutats brasileres fins a l'augment del nombre de grups parapolicials que cobreixen el buit deixat per les autoritats, poc o gens s'ha fet per resoldre la discriminació social, la corrupció i les violacions de drets humans que estan en el centre del sistema de seguretat pública del país?, ha dit Irene Khan.

 

?La violència urbana no només costa al país desenes de milers de vides joves cada any, sinó que, a més, condemna milions de persones a nivells de pobresa més elevats. La violència és un dels principals obstacles per aconseguir la veritable inclusió que el president Lula va prometre en el seu recent discurs d'investidura?, ha declarat Khan.

 

El Brasil va viure un dels pitjors episodis de violència criminal de la seva història quan bandes de narcotraficants i bandes de delinqüents van organitzar atacs violents contra civils i policies el maig de l?any passat a l'estat de São Paulo i posteriorment el desembre a Rio de Janeiro. Aquests atacs van ser condemnats en el seu moment de manera ferma i inequívoca per Amnistia Internacional. No obstant això, no hi ha dubte que els errors a l'hora d'abordar problemes bàsics d'un sistema de justícia penal moribund han contribuït directament a les condicions que van desembocar en aquests atacs.

 

Amnistia Internacional també ha posat en relleu que anteriors governs estatals s'han basat en polítiques reactives i repressives l'efecte de les quals ha estat devastador sobre les comunitats més pobres, augmentant la vulnerabilitat d'agents de policia i exacerbant la violència a les ciutats.

 

El febrer, la policia de l'estat de Rio de Janeiro i membres del cos d'elit Força Nacional de Seguretat van realitzar la seva primera operació conjunta en ocupar les faveles del Complexo do Alemão. Almenys sis persones, algunes d'elles vianants, van morir durant l'operació, en la qual es va utilitzar un vehicle cuirassat anomenat caveirão. Després de tres dies de batalla armada, la policia es va retirar, afirmant haver capturat un rifle i una granada.

 

A São Paulo, la paràlisi que va tenallar la ciutat després de l'onada d'atacs criminals es va veure seguida per un episodi de violència similar perpetrada per funcionaris encarregats de fer complir la llei. Segueix sent motiu de profunda preocupació la conducta de la policia després dels actes de violència, així com l'efecte del delicte organitzat dins el sistema penitenciari i a la perifèria de São Paulo.

 

També a Rio, l'augment de les activitats de les milícies -grups parapolicials formats per agents de policia fora de servei que controlen les faveles amb una barreja de força militar, intimidació i extorsió- és un fenomen molt preocupant, símptoma del buit deixat per les autoritats estatals durant molts anys. Els narcotraficants desplaçats ara es disputen aquests barris, la qual cosa presagia una etapa de violència encara major per a la ciutat el 2007.

 

?Per eradicar la violència criminal i policial dels centres urbans del Brasil, cal ocupar-se urgentment de la seguretat pública en el sentit més ampli possible del terme. Només a través de polítiques inclusives de sanitat, salut, educació i professionalització de l'actuació policial, encaminades a integrar zones que s'han desprès de l'òrbita estatal es podran aconseguir avenços a llarg termini.?

 

Amnistia Internacional ha escrit al president Lula i als governadors Cabral i Serra expressant-los la seva preocupació per la situació dels drets humans al Brasil. L'organització espera iniciar així un diàleg sobre la protecció i la promoció dels drets humans per a tots els brasilers.

 

(06/03/20007)