Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Un destacat dissident processat per expressar-se a Internet ha de quedar en llibertat immediatament

© Particular

A l'espera de conèixer la sentència prevista el 16 de setembre en la causa d'Hisham Kassem, destacat polític de l'oposició i editor que es troba reclòs arbitràriament des del 20 d'agost únicament per exercir pacíficament el seu dret a la llibertat d'expressió, el director d'Investigació i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient Mitjà i Nord d'Àfrica, Philip Luther, ha manifestat:

“El processament d'Hisham Kassem per publicar simplement missatges crítics a Internet és un senyal que la implacable campanya de les autoritats egípcies per a silenciar l'expressió pacífica de crítiques i castigar la dissidència, fins i tot mitjançant l'ús del delicte penal de difamació i una altra legislació draconiana, continua amb tota la seva força.”

“Criticar el govern i representants públics és un dret humà. Hisham Kassem ha de quedar en llibertat immediatament i sense condicions, i han de retirar-se tots els càrrecs penals de motivació política, inclòs el de difamació, que pesen contra ell.”

“Encara que recentment s'ha posat en llibertat un petit nombre de dissidents que havien estat injustament empresonats durant períodes prolongats, el món no ha d'enganyar-se. L'alarmant historial d'Egipte en matèria de drets humans és a la vista, i la nova onada de detencions arbitràries i processos judicials a persones crítiques n'és mostra”.

“Les autoritats egípcies han de posar fi de manera urgent al cicle interminable de detencions i enjudiciaments de persones crítiques i deixar d'usar la legislació penal sobre la difamació per fer callar la dissidència. Els Estats del món han d'exigir justícia i llibertat per als qui s'atreveixen a alçar la veu.”

Informació complementària

Hisham Kassem, de 64 anys, s'enfronta a càrrecs penals de difamació per criticar a Internet un exministre per presumpta corrupció. A més pesen contra ell els càrrecs de “insultar” i “molestar” les autoritats per una publicació en què explicava la seva decisió el 20 d'agost de no dipositar fiança, assenyalant que era “més honorable que Abdel Fattah al Sisi i tots els seus homes”. Si és declarat culpable, s'enfronta a una pena de fins a tres anys de presó, segons els seus advocats.

Les autoritats també han vulnerat el dret de Hisham Kassema a ser jutjat segons les normes internacionals, la qual cosa inclou gaudir d'una defensa adequada i comparèixer en una vista pública. Als seus advocats se'ls va negar l'accés a l'expedient del cas abans del judici, i les autoritats van prohibir la presència de personal diplomàtic i mitjans de comunicació en les audiències judicials.
Hisham Kassem va fer vaga de fam entre el 23 d'agost i el 12 de setembre en protesta pel seu empresonament injust.

En els últims mesos, Hisham Kassem ha criticat obertament la gestió de la crisi econòmica realitzada per les autoritats i la funció de les forces armades. Al juny de 2023 va exercir un paper fonamental en la fundació d'una coalició de partits i figures polítiques liberals de l'oposició.

Des que es va reactivar el Comitè d'Indults Presidencials al maig de 2022 han quedat en llibertat centenars recloses per motius polítics, però les detencions arbitràries continuen a un ritme alarmant i afecten fins i tot familiars residents a Egipte de dissidents que viuen a l'estranger. A l'agost, els pares del periodista egipci Ahmed Gamal Ziada i de l'activista Fagr al Adly van ser detinguts per l'activisme dels seus fills.