Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Les autoritats han de deixar d'interferir en les pròximes eleccions i garantir la llibertat de candidatures

"La detenció del candidat a la presidència i excap de l'Estat Major de les Forces Armades Sami Anan és un atemptat contra el dret a la participació en la vida pública i a la llibertat d'expressió mitjançant l'eliminació de qualsevol oposició seriosa al president Abdelfattah al Sisi en les pròximes eleccions presidencials", ha declarat avui Amnistia Internacional.

"Aquesta detenció arbitrària d'un candidat a la presidència en potència mostra un flagrant menyspreu als drets a la llibertat d'expressió i d'associació i al dret a la participació en la vida pública", va seguir explicant Najia Bounaim, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional per al nord d'Àfrica.

Sami Anan havia anunciat la seva intenció de concórrer a les eleccions presidencials el 20 de gener en un vídeo difós a la seva pàgina de campanya en Facebook. El 23 de gener, les Forces Armades van anunciar, a través d'una declaració publicada a la seva pàgina oficial de Facebook, que Sami Anan havia de ser interrogat i sotmès a actuacions judicials per anunciar la seva candidatura a les eleccions presidencials "sense obtenir el permís de les Forces Armades".

A la declaració també s'acusava Sami Anan de falsificar documents que mostraven que havia conclòs el seu servei en l'exèrcit, extrem que neguen les Forces Armades. Segons la normativa militar egípcia, el personal de servei en les forces armades no pot presentar-se en les eleccions.

"La detenció de Sami Anan és un altre atac descarat contra els drets de la ciutadania egípcia a la llibertat d'expressió i a la participació política. Sembla que Sami Anan està detingut perquè molts ho consideraven un rival seriós contra el president Abdelfattah al Sisi. Aquesta no és la primera vegada que s'impedeix a un rival d'aquest tipus concórrer a unes eleccions contra el titular".

Sami Anan és part del nombre cada vegada major de candidats detinguts o declarats culpables de càrrecs falsos per les autoritats egípcies poc després d'anunciar la seva candidatura per a les eleccions presidencials de març de 2018. Entre ells figura l'excoronel de les Forces Armades Ahmed Konsowa, que va ser detingut pels càrrecs de "desobeir ordres militars en expressar les seves opinions polítiques" i "cometre actes que violen les normes militars en publicar un vídeo en Facebook en el qual anunciava el seu pla de presentar-se a la presidència". El 19 de desembre de 2017, un tribunal militar ho va condemnar a sis anys de presó per aquests càrrecs.

L'exprimer ministre Ahmed Shafik va aparèixer en un vídeo el 29 de novembre de 2017, pocs dies després d'anunciar la seva candidatura, declarant que les autoritats d'Unió dels Emirats Àrabs li havien prohibit viatjar a França per reunir-se amb la diàspora egípcia i parlar de la seva campanya electoral. La seva família va informar que l'havien detingut al seu domicili en EAU i expulsat a Egipte, on va romandre detingut més de 24 hores. La seva advocada va dir a Amnistia Internacional que no havia pogut confirmar el parador del seu client ni parlar amb ell des del seu retorn. Aquesta mateixa nit, Shafik va aparèixer en un programa de debat polític i va negar que hagués estat arrestat, expulsat o detingut.

El setembre de 2017, un tribunal del Caire va condemnar al candidat presidencial i destacat advocat de drets humans Khalid Ali a tres mesos de presó pel càrrec d'"infringir la moral pública" per celebrar una recent decisió judicial que anul·lava la polèmica decisió del govern egipci de lliurar el control de dues illes del mar Roig a l'Aràbia Saudita. Al moment de la seva detenció, moltes persones ho consideraven el principal oponent del president Sisi en els comicis.

"És evident que les autoritats egípcies estan decidides a detenir i assetjar a qualsevol que és presenti a les eleccions contra el president Sisi. Això coincideix amb els esforços en curs del govern egipci d'aixafar la dissidència i consolidar el poder atacant a la societat civil, a les persones dedicades a l'activisme i els qui defensen els drets humans al país", va concloure Najia Bounaim.

En 2017, Amnistia Internacional ja va advertir que les autoritats egípcies havien intensificat la seva campanya repressiva contra activistes de l'oposició de cara a les eleccions presidencials de 2018 practicant detencions d'activistes de partits de l'oposició.