Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Han d’anul·lar-se urgentment els nous i "perillosos" poders atorgats als militars

Una nova decisió permet als funcionaris d'intel·ligència i a la policia militar egipcia arrestar y detenir civils. © Omnia E. Al Desoukie


La decisió del Ministeri de Justícia d’Egipte d’ampliar les atribucions dels militars per detenir i investigar a civils
per una àmplia varietat de delictes prepara el terreny per la comissió de noves violacions dels drets humans, de manera que s’ha d'anul·lar urgentment, segons ha manifestat avui Amnistia Internacional.


D’acord amb la decisió, anunciada aquest dimecres pel ministre de Justícia, Adel Abdel Hamid Abdallah, la policia militar i els agents dels serveis d’intel·ligència tenen ara els mateixos poders que la policia judicial, en ocupar-se de civilssospitosos de delictes relacionats amb la seguretat nacional i l’ordre públic.


En el marc de les protestes que s’estan celebrant des de principis del 2011, s’han sancionat de manera habitual manifestants pacífics per aquest tipus de delictes, entre els quals figuren actes com oposar resistència a les autoritats públiques i desobeir les seves ordres,agredir amb insults i altres actes, danyar béns públics, interrompre el trànsit, organitzar vagues en llocs públics clau i actuar amb “fatxenderia”.


En comptes d’investigar els greus abusos comesos per militars contra manifestants i altres persones des del gener de 2011, les autoritats egípcies els estan donant carta blanca per a detenir a civils, ha manifestat Hassiba Hadj Sahraoui, directora adjunta del Programa d’Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d’Àfrica.


Instem a les autoritats que anul·lin aquesta decisió, que té perilloses repercussions capaces d’afectar a tot l’estat de dret a Egipte i, amb la segona volta de les eleccions presidencials a només uns dies, també a curt termini”.


És inaudit que el ministre de justícia pugui ara concedir atribucions per detenir a civils a un exèrcit que és responsable d’homicidis, tortura i milers de detencions arbitràries i judicis injustos. Si més no, suposa legalitzar els abusos”.


El president de la magistratura militar egípcia ha manifestat que la decisió omple un buit que es va crear quan va acabar l’estat d’excepció de l’època de Mubarak el 31 de maig, després d’haver estat 30 anys en vigor, i insisteix en què no s’utilitzarà contra manifestants pacífics.


La fi del llarg estat d’excepció a Egipte va brindar a les autoritats la oportunitat de posar fi a dècades d’abusos que corroïen el sistema de justícia del país”, ha explicat Hassiba Hadj Sahraoui.


Això no obstant, temem que aquesta última decisió indiqui que, en comptes de donar pas a les degudes reformes, les autoritats pretenguin aferrar-se als poders dels quals han gaudit durant tant de temps amb l’estat d’excepció”.


Molts dels delictes que la policia militar i els agents dels serveis d’intel·ligència poden investigar, inclosos els relacionats amb la seguretat nacional i la fatxenderia, anteriorment es tractaven aplicant la legislació d’excepció o es remetien a tribunals militars. Entre ells hi ha activitats protegides pel dret internacional dels drets humans, com la llibertat de reunió i el dret a la vaga.


Un aspecte preocupant és que la nova decisió atorga a la policia militar i als agents dels serveis d’intel·ligència autoritat per a detenir a presumptes delinqüents a casa seva, a més a més d’al carrer. Amnistia Internacional tem que se sotmeti a judici davant de tribunals militars als civils detinguts i investigats en virtut de la nova decisió.


Mai s’han de jutjar civils davant de tribunals militars. Les persones recloses únicament per l’exercici pacífic del seu dret a la llibertat de reunió han de ser posades en llibertat immediatament i sense condicions.


Temem que aquesta decisió consolidi encara més la impunitat d’uns militars que reprimeixen violentament manifestacions pacífiques i cometen altres violacions dels drets humans –ha assenyalat Hassiba Hadj Sahraoui–. La fi de l’estat d’excepció a Egipte ha de suposar la fi de la impunitat i el retorn a l’estat de dret.