Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Egipte ha d'alliberar l'advocat de drets humans detingut per portar armilla groga

Mohamed Ramadan © Particular

Les autoritats egípcies han d'ordenar l'alliberament immediat i incondicional d'un advocat de drets humans que porta detingut des del 10 de desembre per "incitació a alterar l'ordre públic" amb la publicació a Facebook d'una fotografia d'ell mateix portant una armilla groga; així ho ha afirmat Amnistia Internacional amb antelació a la vista que se celebrarà demà per prorrogar la seva reclusió preventiva.

Mohamed Ramadan va difondre la imatge després que les autoritats egípcies restringissin la venda de les armilles, semblants a les que porten manifestants a França, en un intent d'impedir que s'imitin aquestes protestes a Egipte.

"La detenció de Mohamed Ramadan per una publicació a Facebook on ridiculitza les restriccions del govern sobre la venda d'armilles grogues és completament absurda. El seu cas posa en relleu les mesures radicals que les autoritats egípcies estan disposades a adoptar per reprimir el mínim gest que percebin com un desafiament a la seva autoritat", ha afirmat Najia Bounaim, directora de campanyes d'Amnistia Internacional pel Nord d'Àfrica.

"Mohamed Ramadan va ser detingut únicament per expressar les seves opinions i en relació amb la seva activitat com a advocat de drets humans. Les autoritats egípcies han de posar-lo en llibertat immediatament i sense condicions, i retirar tots els càrrecs".

Tres agents de la Seguretat Nacional vestits de civil van detenir Mohamed Ramadan a Alexandria el 10 de desembre de 2018 quan baixava d'un autobús en el trajecte a casa seva. La seva família i advocats van estar sense conèixer el parador de Mohamed fins que va comparèixer l'endemà a la Fiscalia de Montaza.

La fiscalia va ordenar presó preventiva durant 15 dies per investigar-lo per diversos càrrecs de redacció imprecisa, com "pertinença a un grup prohibit", "difusió de notícies falses a través de xarxes socials" i "incitació a alterar l'ordre públic". La fiscalia ha renovat la seva ordre de detenció cada 15 dies des de la seva detenció, i el Ministeri de l'Interior va traslladar-lo a la presó de Borg El Arab el 8 de gener.

Dos dels seus advocats, que van estar presents en el seu interrogatori el 25 de desembre, afirmen que entre les proves presentades contra ell està la possessió de cinc armilles grogues que, segons les autoritats, anaven a ser utilitzats en protestes contra el govern.

Un dels advocats de Mohamed Ramadan va explicar a Amnistia Internacional que un agent de l'Agència de Seguretat Nacional l'havia agredit físicament immediatament després de la seva detenció i li havia advertit que "deixés l'activitat política".

Al centre de detenció de l'Agència de Seguretat Nacional a Alexandria, Mohamed Ramadan va romandre amb els ulls embenats i encadenat al terral. Dos dels seus advocats que van estar presents en l'interrogatori del 22 de gener van confirmar que Mohamed Ramadan havia explicat que, el 17 de gener, un guàrdia de la presó li havia colpejat a l'abdomen quan ell intentava defensar un altre pres a qui estaven atacant.

Mohamed Ramadan és advocat de drets humans i ofereix assessorament jurídic a persones que defensen els drets humans, persones treballadores, manifestants pacífics i residents d'assentaments informals d'Alexandria.

El Tribunal Penal d'Alexandria ja havia condemnat Mohamed Ramadan in absentia, l'abril de 2017, a 10 anys de presó més cinc anys d'arrest domiciliari i altres cinc de prohibició d'usar Internet, per una publicació a Facebook.

Va ser declarat culpable d'una sèrie de càrrecs sobre seguretat nacional de redacció imprecisa, com insults al president, ús indegut de les xarxes socials i incitació a la violència, en aplicació de la draconiana legislació antiterrorista del país.

Amnistia Internacional considera que la seva declaració de culpabilitat és un exemple de la campanya repressiva de les autoritats contra opositors pacífics. El seu nou judici es va suspendre tot esperant la decisió del Tribunal Constitucional sobre la legalitat de la llei antiterrorista en virtut de la qual havia estat condemnat.