Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Destrucció i mort en la commemoració de la revolta


Els relats de testimonis presencials recopilats per Amnistia Internacional a Egipte apunten a l'ús innecessari de mitjans letals per part de les forces de seguretat en els enfrontaments amb manifestants durant el cap de setmana.


Després de la violència registrada durant tres dies, que s'ha cobrat la vida d'almenys 45 persones i ha deixat més de 1.000 ferits, Amnistia Internacional ha demanat la fi de l'ús excessiu de la força per part de les forces de seguretat, i ha instat les forces de seguretat egípcies a abstenir-se d'emprar mitjans letals tret que sigui inevitable per protegir vides.


La persona enviada per Amnistia Internacional per investigar els homicidis de Suez va aplegar relats alarmansts de testimonis sobre l'ús de força excessiva, que incloïen alguns casos en què les forces de seguretat havien usat mitjans letals quan no era estrictament necessari per protegir vides, fins i tot quan els manifestants no representaven un perill imminent per ells ni per altres persones.


Les forces de seguretat van vulnerar també la legislació egípcia que, si bé està lluny de complir les normes internacionals, estableix certs límits sobre l'ús d'armes de foc per part de la policia i que, entre altres coses, obliga a emetre avisos audibles i a apuntar les armes als peus.


“Davant la continuïtat de les protestes avui per commemorar la jornada més sagnant de la 'Revolució del 25 de gener', les autoritats egípcies han de donar ordres clares a les forces encarregades de controlar les manifestacions de respectar la llibertat de reunió pacífica i evitar l'ús de força excessiva o innecessària”, ha afirmat la directora adjunta del Programa d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i Nord d'Àfrica, Hassiba Hadj Sahraoui.


“Han de deixar absolutament clar que es portarà davant la justícia a tot el que faci ús arbitrari i excessiu de la força. El recurs a la violència per part d'alguns manifestants no dóna carta blanca a la policia per disparar i copejar a manifestants. Tot això es produeix en el context de diversos decennis d'actuació impune per part de les forces de seguretat, que en alguns casos ha inclòs la comissió d'assassinats.”


Almenys nou persones, entre elles un membre de les forces de seguretat, van perdre la vida a Suez la nit del 25 de gener.


Segons van explicar manifestants a Amnistia Internacional, les forces de seguretat van disparar gas lacrimògen poc després que milers de persones -homes, dones i nens- concloguessin una marxa fins a la Direcció de Seguretat de Suez. Segons informes, la intenció de les forces de seguretat era evitar que els manifestants irrompessin a l'edifici.


Es va produir una escalada de la violència quan un membre de les forces de seguretat, pel que sembla un recluta de la policia antidisturbis, va resultar greument ferit al coll en ser tocat per una bengala que havia disparat presumptament un manifestant.


Els manifestants van explicar a Amnistia Internacional que, en aquest moment, la policia antidisturbis “va entrar en pànic” i va començar a disparar a l'atzar i perseguir als manifestants que fugien, causant vuit morts més, segons fonts mèdiques, la majoria a les proximitats de la seu de la governació.


El 26 de gener va arribar a Suez des del Caire un equip de perits patòlegs per realitzar les autòpsies en presència de membres de la fiscalia militar.


Segons declaracions del director de l'equip, Ihsan Kamil Georges, citades al lloc web del periòdic estatal A l'Ahram, es va disparar munició real contra els manifestants de Suez, en alguns casos a curta distància i per l'esquena.


Amnistia Internacional està reunint testimoniatges sobre l'ús innecessari i excessiu de la força per part de les forces de seguretat mentre prossegueixen els disturbis:

  • Ahmed Fawzi va explicar a Amnistia Internacional que anava conduint la seva motocicleta quan el seu amic Mostafa Mohamed Aid, de 16 anys, que anava assegut darrere, va rebre un tret mortal al ronyó.

  • A Mahmoud Nabil, de 25 anys, li van disparar quan estava al seu vehicle al passeig marítim, lluny dels enfrontaments entre policia i manifestants, segons van afirmar activistes locals a Suez.

  • Amnistia Internacional va examinar també les taques de sang que hi havia a l'entrada d'un edifici del carrer dels Màrtirs, lluny de la seu de la governació, on, segons residents locals, les forces de seguretat havien disparat un manifestant.

  • Uns manifestants van explicar a Amnistia Internacional que membres de les forces de seguretat els havien perseguit fins a l'interior de l'Hospital General de Suez sobre les deu de la nit, disparant a l'atzar.


“Les primeres morts de manifestants per trets de la policia de la 'Revolució del 25 de gener' van tenir lloc a Suez. És una tragèdia que, quan es compleixen exactament dos anys d'allò, no s'hagi castigat a ningú per les seves morts i en canvi altres manifestants hagin estat víctimes d'homicidi il·legítim a les mans de les forces de seguretat”, ha afirmat Hadj Sahraoui.


Segons activistes locals, es va detenir a sis persones en relació amb els successos violents, inclòs un membre de les forces de seguretat, i la fiscalia va anunciar investigacions sobre la violència.


La decisió d'un tribunal del Caire de remetre al gran muftí els expedients de 21 acusats de responsabilitat per la mort de 73 persones durant un partit de futbol perquè ratifiqués les seves sentències de mort també va desencadenar violents enfrontaments a Port Said el 26 de gener.


Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos per considerar que és una violació del dret a la vida i una pena cruel, inhumana i degradant en grau màxim.


Per protestar pel que consideraven una decisió injusta, els simpatitzants dels acusats es van enfrontar violentament a les forces de seguretat al voltant de la presó de Port Said, on romanien reclosos els acusats.


Segons la Direcció de Salut de Port Said, unes 31 persones van morir i 322 van resultar ferides a causa de la violència produïda el 26 de gener. Almenys hi havia dos membres de les forces de seguretat entre les víctimes mortals.


Segons la Direcció, altres 5 persones van perdre la vida i 536 van resultar ferides per trets d'agressors desconeguts durant els festejos fúnebres el 27 de gener. Els residents locals calculen que el nombre de morts va ser major. Amnistia Internacional va documentar l'arribada de més cadàvers al dipòsit a mitja tarda del 28 de gener. Els manifestants van explicar a l'organització que pensaven incomplir el toc de queda i romandre als carrers, mentre continuen els enfrontaments en l'exterior de les comissaries de policia locals.


Durant el cap de setmana també va haver-hi atacs contra diverses instal·lacions i seus oficials relacionades amb la Germans Musulmana.


El 27 de gener, el Ministeri de l'Interior va anunciar que hi havia 120 persones sota custòdia en relació amb els disturbis a tot el país.


“Les autoritats egípcies han de garantir que les investigacions sobre aquestes tràgiques morts les realitza un organisme independent i imparcial que no estigui relacionat amb les mateixes, i que tots els responsables compareguin davant un tribunal”, ha afirmat Hassiba Hadj Sahraoui.


“En tot cas, els esdeveniments recents a Egipte demostren que no hi ha manera d'avançar si no existeix veritable rendició de comptes pels abusos policials ni es garanteix justícia impartida per un poder judicial independent.”


El 27 de gener, el president Morsi va declarar l'estat d'excepció durant un mes i va imposar el toc de queda a les províncies de Suez, Ismailia i Port Said.


Així mateix va afirmar que estava disposat a prendre més mesures, i que no dubtaria a fer “molt més pel bé d'Egipte”. També s'han desplegat efectius de l'exèrcit per restablir l'ordre.


Amnistia Internacional ha demanat a les autoritats egípcies que considerin si no seria més adequat adoptar mesures menys enutjoses per restablir l'ordre.