Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

EAU: a les portes del Gran Premi d'Abu Dhabi, cal posar fi a la repressió de les crítiques

Imatge: GettyImages

Quan està a punt de celebrar-se, entre el 23 i el 25 de novembre, el Gran Premi de Fórmula 1 d'Abu Dhabi, les autoritats dels Emirats Àrabs Units (EAU) han d'acostar-se més a la imatge de modernitat que volen projectar i deixar en llibertat sense condicions totes les persones detingudes sense més motiu que haver criticat pacíficament el govern.

«Mentre sintonitza amb els EAU per veure la cursa final de la temporada del Gran Premi de Fórmula 1 i assistir a enlluernadors concerts de música, el món ha de saber que el país ha estat organitzant també una carrera per silenciar els qui expressen crítiques i els defensors i defensores dels drets humans», ha assenyalat Samah Hadid, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.

Des del 2011, les autoritats dels EAU han exercit una repressió despietada contra defensors i defensores dels drets humans, jutges, professionals del dret, representants del món acadèmic, estudiants i periodistes... per eliminar la dissidència al país. Moltes d'aquestes persones han estat objecte de detenció arbitrària, desaparició forçada, tortura i judici injust. A causa d'això, als EAU les persones amb opinions crítiques i dissidents compleixen llargues penes de presó simplement per l'exercici pacífic del seu dret a la llibertat d'expressió.

«Avui, demanem a pilots, equips i artistes del GP de Fórmula 1 que surtin en defensa dels drets humans al circuit i a l'escenari. Han de donar veu a qui ha estat silenciat i detingut injustament.

«Instem als equips de carreres i als artistes que demanin a les autoritats dels Emirats que deixin en llibertat immediatament i sense condicions tots els presos de consciència, detinguts sense més motiu que criticar les autoritats o demanar que es respectin els drets humans pacíficament».

Informació complementària

Les autoritats dels EAU utilitzen de manera habitual lleis penals excessivament àmplies sobre difamació, delictes informàtics i antiterrorisme per aturar, jutjar, condemnar i empresonar persones crítiques amb el govern i destacats defensors i defensores dels drets humans.

Havent complert els requisits per passar a les etapes finals de la competició, Abu Dhabi està també licitant pel títol de capital mundial de l'esport el 2019. És una distinció reconeguda pel Parlament Europeu i l'ONU, així com per diferents organismes esportius europeus.

Amnistia fa campanya per l'excarceració als EAU d'aquests presos de consciència:

Ahmed Mansoor
és un destacat defensor dels drets humans, guardonat amb el prestigiós Premi Martin Ennals per als Defensors dels Drets Humans el 2015. Ha documentat la situació dels drets humans als EAU des delk 2006 i ha sortit públicament en defensa dels drets humans internacionals. Fins a la seva detenció, el 20 de març de 2017, Ahmed Mansoor era l'últim defensor dels drets humans que quedava als EAU que havia pogut criticar públicament a les autoritats. Després de ser jutjat i declarat culpable de càrrecs com «atemptar contra l'estatus i el prestigi dels EAU i els seus símbols», inclosos els seus líders, «publicar informació falsa per danyar la reputació dels EAU a l'estranger» i «retratar els EAU com una terra sense llei», el 29 de maig de 2018 va ser condemnat a 10 anys de presó.

Mohammed al-Roken és un destacat advocat de drets humans i expresident de l'Associació de Juristes, detingut el 17 de juliol de 2012. Va ser condemnat a 10 anys de presó el juliol de 2013, després del judici manifestament injust de 94 persones que propugnaven reformes, conegut com el judici dels «94 dels EAU».

Moltes d'aquestes 94 persones havien denunciat davant del tribunal haver estat torturades o sotmeses a altres maltractaments a la presó preventiva, quan en molts casos van passar mesos recloses en règim d'incomunicació en centres de detenció secreta dels serveis de seguretat de l'Estat.

Osama al-Najjar va ser detingut el 17 de març de 2014 i condemnat a tres anys de presó després d'haver enviat al Ministre de l'Interior uns tuits on expressava preocupació perquè el seu pare hagués patit maltractaments a la presó. Havia d'haver sortit en llibertat de la presó d'Al Razeen d'Abu Dhabi el març de 2017, després de complir completament la seva condemna, però la Sala de Seguretat de l'Estat del Tribunal Suprem Federal va decidir prorrogar la seva reclusió a instàncies del fiscal amb el pretext que seguia representant una amenaça i, per tant, havia d'estar reclòs al Centre d'Orientació, una altra ala de la presó.

El professor de Ciències Hussain Ali al-Najjar al-Hammadi és el pare d'Osama al-Najjar. Va ser detingut el 16 de juliol de 2012. El van condemnar a 10 anys de presó en el judici d'«els 94 dels EAU» i a 15 mesos més en un altre celebrat contra 20 egipcis i dels Emirats.

Nasser bin Ghaith va ser condemnat a 10 anys de presó el 29 de març de 2017 pel Tribunal d'Apel·lacions Federal d'Abu Dhabi. Havia estat jutjat i declarat culpable de càrrecs com «publicar informació falsa» sobre els líders dels EAU i les seves polítiques per uns comentaris a Twitter en què va manifestar que no havia tingut un judici just el 2011, quan va ser processat juntament amb Ahmed Mansoor i tres més en una causa coneguda com el cas d'«els 5 dels EAU». També va ser declarat culpable de «comunicar-se i cooperar amb membres de l'organització prohibida Al Islah» per unes reunions que havia mantingut amb persones presumptament vinculades a aquesta.