Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Dinamarca: la prohibició del vel en públic, una violació discriminatòria dels drets de les dones

Dones portant vél integral al Parlament de Copenahgue. Imatge: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP.


Amb motiu de l'entrada en vigor a Dinamarca d'una nova llei que prohibeix l'ús del vel en públic, Fotis Filippou, director adjunt d'Amnistia Internacional per a Europa, ha declarat:

"Totes les dones han de tenir llibertat per vestir com vulguin i per portar peces que expressin la seva identitat o les seves creences. Aquesta prohibició tindrà un efecte especialment negatiu en les dones musulmanes que optin per usar el niqab o el burca".

"Encara que algunes restriccions específiques imposades per motius de seguretat pública a l'ús de vels integrals poden ser legítimes, aquesta prohibició general no és necessària ni proporcional, i viola el dret de les dones a la llibertat d'expressió i de religió".

"Si la intenció d'aquesta llei era protegir els drets de les dones, ha fracassat estrepitosament. Per contra, aquesta llei criminalitza les dones per la seva elecció de vestimenta i, en fer-ho, és una burla de les llibertats que Dinamarca afirma defensar".

Informació complementària

La prohibició danesa ha vingut precedida de prohibicions similars imposades recentment a l'ús del vel integral a Bèlgica, França, Països Baixos, Bulgària, Àustria i parts de Suïssa.

La nova prohibició danesa de peces o objectes que cobreixin el rostre en llocs públics inclou el niqab i el burca, i també les barbes postisses, les màscares i altres formes d'ocultar el rostre en públic. Els defensors de la nova llei van basar els seus arguments en la suposada necessitat de garantir que cap dona o nena musulmana és obligada a portar peces que li cobreixin tot el rostre, i sostenen que aquesta prohibició contribuirà a assegurar una millor integració de les persones sol·licitants d'asil i migrants en la societat danesa.