Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Deu ONG i una cinquantena d'artistes gràfics reclamen amb vinyetes que les persones refugiades no caiguin en l'oblit

Dibuix de Laura Pacheco per a l'acció #NoTeOlvides

  • Deu organitzacions de refugi han engegat una campanya amb la col·laboració d'artistes com Eneko, Laura Pacheco, Pedripol, Malagón, Monstre Espaguetti, J.R. Mora, Mauro Entrialgo o Raquel Gu per visibilizar una realitat que no ha de caure en l'oblit.
  • Sol·liciten al nou govern de Pedro Sánchez que es comprometi a fer un canvi de rumb en les polítiques de refugi i migració.
  • ONG i viñetistas reten homenatge al mort Antonio Forges ?Forges? amb l'etiqueta #NoTeOlvides.

El nou govern de Pedro Sánchez té al davant la possibilitat de liderar una gestió dels fluxos migratoris a la Unió Europea que respongui a la crisi humanitària que es viu. La decisió presa sobre l'Aquarius és un pas positiu, però no n'hi ha prou amb la protecció d'un vaixell, sinó que cal que Espanya lideri un nou enfocament polític a la UE que deixi de donar l'esquena a les persones refugiades i impulsi polítiques de protecció de les persones que es desplacen que no es basin en el control i l'externalización de fronteres; a més de millorar l'actual sistema d'acolliment perquè sigui flexible i sostenible. Les persones que fugen de la guerra, la persecució i la violència haurien de trobar a Espanya un país on obtenir la protecció a què tenen dret.

Així ho han afirmat deu organitzacions que treballen en l'àmbit de refugi i la cooperació internacional, quan falta menys d'una setmana per al Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebra el 20 de juny. Per això, han engegat, gràcies a la col·laboració de prop de 50 dibuixants i ninotaires, una acció que recupera el#NoTeOlvides que va fer cèlebre l'humorista gràfic Antonio Forges, amb l'objectiu de visibilitzar les persones refugiades i reclamar que les autoritats no s'oblidin dels compromisos vigents de protecció i acollida a qui fuig de la guerra, la violència i la persecució. Artistes gràfics i ONG rendeixen així homenatge a qui va dedicar tantes vinyetes a les persones en situació vulnerable i, particularment, a les persones refugiades. Per a aquesta acció han col·laborat viñetistas i il·lustradores com Eneko, Laura Pacheco, Pedripol, Malagón, Monstre Espaguetti, J.R. Mora, Mauro Entrialgo, Adene, El Lapiz Loco, Iñaki i Frenchy, María Gil, Antonio "Lumpen", Elkoko Graella o Pepe Medina, que han contribuït amb una il·lustració que estan compartint avui a les xarxes socials.

Les mateixes organitzacions van elaborar fa ara un any un document conjunt amb cinc eixos fonamentals perquè el Govern espanyol complís amb els seus compromisos. No obstant això, un any després de la proposta, i dos anys i mig  després dels acords sobre reubicació i reassentament adoptats pel Govern espanyol i la resta dels Estats de la UE, la situació no ha millorat, sinó que en alguns aspectes s'ha vist agreujada, quan les persones refugiades ja no acaparen la mateixa atenció, ni política, ni mediàtica, ni social. De fet, els països europeus només han complert el 33% dels seus compromisos de mínims (16% en el cas espanyol), mentre milions de persones estan atrapades en condicions infrahumanes en països com Turquia, el Líban, l'Iran, Uganda, Jordània (principals països d'acolliment al món), o Grècia i Itàlia (principals països d'arribada en la UE), on no se'ls garanteix una adequada protecció dels seus drets.

A això cal sumar els intents constants de criminalitzar i obstaculitzar el treball a les organitzacions i persones que tracten d'exercir la solidaritat i salvar vides en el Mediterrani i impedir que siguin retornades amb la complicitat d'Europa a països com Líbia, on poden ser torturades i esclavitzades.

També cal afegir les "devolucions en calent" que segueixen patint a la frontera sud espanyola, malgrat que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat  Espanya per aquestes pràctiques.

Davant d'això, les organitzacions signatàries esperen que el nou govern de Pedro Sánchez faci un canvi de rumb a aquestes polítiques: impulsi l'obertura de vies legals i segures i acabi amb la política d'externalització de fronteres de la UE, perquè els qui fugin de la guerra i la persecució no hagin d'arriscar-se a morir en el mar, en el desert o a ser víctimes d'abusos, violència sexual i explotació a les mans de traficants, bandes armades i xarxes de tràfic de persones.

Més informació

Pedripol, Malagón, Art Senal, Iñaki y Frenchy, Laura Pacheco, Monstruo Espaguetti, Adene, Eneko Las Heras, Pepe Medina, Boa Mistura, Sarita Impossible, María Gil, Raquel Bullón, J.R. Mora, LopeHumor, La Rata Gris, Antonio 'Lumpen', Manuel Sánchez de Frutos, Raquel Gu, El Lápiz Loco, MaruKi Maremotto, El Clavo, Mohamed Tayeb, Miguel Brieva, Rafa Maltés, Elkoko Parrilla, Ximo Segarra “acapu”, currito el petardo, Alberto Sintes, Mabebe Delgado, Ricardo Cavolo, Davite de deuxpression, Sonia Pulido, Miki y Duarte, Mauro Entrialgo, Ben Brutal Planet o Mohamed Taye són alguns dels artistes participants, encara que la campanya segueix oberta per a qualsevol que desitgi participar mitjançant l'etiqueta #NoTeOlvides.

Actualment el 84% de les més de 22,5 milions de persones refugiades al món es troben en països d'ingressos baixos i mitjans, i més de la meitat es concentra en tan sol deu països. Aquestes xifres alarmants mostren com la realitat de les polítiques de refugi a escala global i especialment a Europa està deixant milions de persones migrants i refugiades en una extrema situació de desprotecció i vulneració de drets.