Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Davos: l'emergència climàtica ha d'assolir màxima prioritat en l'agenda del Fòrum Econòmic Mundial

"Les persones amb capacitat de decisió que assisteixen al Fòrum Econòmic Mundial de Davos aquesta setmana han de transformar el nostre sistema econòmic allunyant-lo dels combustibles fòssils abans que finalitzi la dècada per prevenir el caos climàtic", afirmen en una declaració Amnistia Internacional i altres grups de drets humans, així com organitzacions clau de l'àmbit mediambiental, laboral i de la justícia social.

Els dirigents activistes demanen que tots els líders i lideresses de governs i empreses que assisteixen a la reunió de Davos declarin una emergència climàtica en el seu àmbit d'influència i posin fi a l'ús i la recerca de combustibles fòssils. Els governs han de redistribuir les subvencions als combustibles fòssils per destinar-los a protecció social i energies renovables produïdes de forma responsable, i fixar un preu significatiu a les emissions perquè paguin les indústries contaminants.

"L'emergència climàtica és l'afer candent a Davos. El canvi climàtic amenaça els drets a l'aigua, als aliments i a la salut de centenars de milions de persones. Els dirigents reunits a Davos poden donar suport als drets humans o bé donar suport als combustibles fòssils, però no pot donar suport als dos alhora", ha afirmat Clare Algar, directora general d'Investigació, Treball d'Incidència i Política d'Amnistia Internacional.

"Encara queden vies per evitar la pitjor de les situacions, però això exigirà que governs, empreses, inversores i societat civil prenguin mesures amb rapidesa".

"Per limitar l'escalfament global a 1,5ºC, hem de reduir a la meitat les emissions globals el 2030 i arribar al zero net el 2050, però aquesta meta se'ns està escapant de les mans. Davos reuneix a les persones més poderoses del planeta i necessitem amb urgència que demostrin que estan del costat de la humanitat, començant amb declaracions formals d'emergència climàtica. Els autèntics dirigents no es tapen els ulls i les oïdes: és hora d'afrontar la realitat".

La declaració conjunta demana als governs que garanteixin que la transició des dels combustibles fòssils és justa i promou els drets de les comunitats desfavorides. Demana a les empreses que respectin els drets humans i el medi ambient, fet que inclou identificar, revelar i abordar els seus impactes negatius. Tant governs com a empreses han de respectar els drets fonamentals a la llibertat d'expressió, d'associació i de reunió pacífica dels i les activistes que treballen en aquestes qüestions."