Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Cuba: Amnistia Internacional adopta cinc nous presos de consciència

A poc més d'un any de la presa de possessió del president Miguel Díaz-Canel, l'existència de presos i preses de consciència a Cuba continua sent un clar indicador de com les autoritats cubanes segueixen restringint els drets fonamentals a la llibertat d'expressió i reunió pacífica, ha manifestat avui Amnistia Internacional.

"Durant dècades, Cuba ha reprimit la llibertat d'expressió i reunió empresonant gent per les seves creences i la seva oposició al govern. Els noms dels presos i preses de consciència de Cuba han anat canviant amb els anys, però les tàctiques de l'Estat segueixen sent pràcticament les mateixes", ha declarat Erika Guevara-Rosas, directora d'Amnistia Internacional per a les Amèriques.

"Per desgràcia, sabem que probablement els cinc presos de consciència que hem adoptat avui representen una mínima fracció de les persones que estan entre reixes per expressar les seves opinions de manera pacífica. Atès que les autoritats cubanes segueixen negant l'accés al país a observadors independents dels drets humans, i que la maquinària de l'Estat manté un profund clima de temor, Amnistia Internacional troba grans obstacles per documentar aquest tipus de casos".

La llista de presos de consciència inclou membres de grups polítics i en favor de la democràcia no reconeguts per l'Estat, tots ells empresonats per delictes que, o bé no s'ajusten al dret internacional, o s'han utilitzat durant dècades a Cuba per silenciar les veus crítiques. Atès que l'executiu segueix exercint un control ferri sobre l'advocacia i la judicatura, hi ha poques formes d'impugnar aquestes decisions.

"El govern de Díaz-Canel hauria de centrar-se a trobar solucions reals als problemes de Cuba, com l'escassetat d'aliments i medicines que indiquen les informacions dels mitjans de comunicació. Però, en lloc de fer-ho, segueix empresonant gent per les seves opinions", ha afirmat Erika Guevara-Roses.

Més informació:

Cuba: Panorama de los presos y presas de conciencia bajo el gobierno del presidente Miguel Díaz-Canel

Cuba: “Es una prisión mental” - Cuba: mecanismos de control de la libre expresión y sus efectos intimidantes en la vida cotidiana