Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Cimera del Clima COP28: Dirigents mundials han de pressionar els Emirat Àrabs Units perquè faci reformes

"Els i les líders que assisteixen a la cimera del clima COP28 als Emirats Àrabs Units (EAU) han de posar els drets humans en el centre, acordant eliminar gradualment i amb rapidesa els combustibles fòssils, garantir la participació plena i lliure de la societat civil a la reunió, i pressionar el govern d'aquest país per alliberar les persones dissidents", ha declarat Amnistia Internacional la vigília de la participació en la Conferència de la seva secretària general, Agnès Callamard.

"En aquest moment d'agitació extrema, quan les nostres idees se centren a respondre eficaçment al patiment de la població a Gaza i Israel, el Sudan i massa parts del món, podria ser temptador retardar l'abordament de la crisi climàtica. Seria un error. La inacció, quan el nostre clima s'escalfa a un ritme sense precedents i estan en joc els drets de milers de milions de persones, no és una opció", ha afirmat Agnès Callamard.

“Els governants que assisteixin a la COP28 han d’enfrontar-se al lobby dels combustibles fòssils i allunyar-nos de l'empitjorament de la catàstrofe climàtica i de drets humans. L’única forma segura d’evitar aquesta calamitat és que els Estats que assisteixin a la COP28 acordin posar fi amb rapidesa a la producció i ús de combustibles fòssils, ajudar a recuperar-se de pèrdues i danys a les persones més afectades pel canvi climàtic, i accelerar una transició justa cap a energies renovables.”

“Defensar els drets a la llibertat d’expressió, reunió pacifica i associació és clau per arribar a aquests objectius en el context d’una cimera del clima inclusiva. Aquestes són també obligacions crucials d’EAU en l’àmbit dels drets humans.”

Demanem a tots els participants que pressionin els Emirats Àrabs Units per garantir la participació plena, lliure i justa de la societat civil, i dur a terme reformes significatives en matèria de drets humans més enllà de la COP28. Aquestes reformes han d'incloure també alliberar totes les persones dissidents dels EAU, posar fi a la detenció arbitrària i als judicis injustos, aturar tota vigilància digital il·legítima i despenalitzar les relacions entre persones del mateix sexe."

A Amnistia Internacional li preocupa que el sector dels combustibles fòssils que proporcionen una enorme riquesa a relativament poques persones, intenti obstaculitzar un progrés significatiu a la COP28. El president de la cimera, el Sultà Al Jaber, també dirigeix l’ADNOC, l’empresa petrolera estatal dels EAU, el que augmenta la preocupació que la COP28 hagi sigut presa pels interessos dels combustibles fòssils abans de començar. Al Jabar ha de renunciar a la seva funció a ADNOC, que constitueix un conflicte d’interessos descarat i menyspreï la credibilitat de la cimera. 

El sector dels combustibles fòssils i molts Estats volen que tot estigui com si no passés res i tenen la intenció de fer-nos creure que la resposta a l’escalfament climàtic global són unes solucions tècniques no provades amb potencial de causar danys al medi ambient, com la captura i l’emmagatzematge de carboni.

"Moltes de les empreses de petroli i gas més importants, amb el suport de governs arreu del món, planegen ampliar la producció sota la premissa que aquestes solucions no provades eliminaran màgicament el problema en algun moment del futur. Cal resistir-se a això. Els governs tenen l'obligació de comprometre's amb mesures significatives per protegir els nostres drets humans, no amb estratègies mal plantejades per protegir els beneficis de la minoria rica que més en surt beneficiada del sector dels combustibles fòssils.

Seguir explotant el petroli, el gas fòssil o el carbó escalfarà encara més el nostre sobre escalfat planeta, causant més devastació i prolongant el patiment. Tots els recursos de combustibles fòssils actualment sense explotar han de romandre per sempre sota terra; cal prendre mesures urgents per fer una transició equitativa a fonts sostenibles d'energia. La COP28 ha de reafirmar igualment el seu compromís d'intentar limitar l'augment de la temperatura global a aquest segle a 1,5 °C per evitar les pitjors repercussions del canvi climàtic."

Caos climàtic i pèrdues i danys

L’any 2023 va camí de ser, amb diferencia, l’any més calorós del que es té registre. Els danys de l’escalfament global són cada cop més evidents i causen un augment de la freqüència i la gravetat dels fenòmens meteorològics extrems i intensifiquen fenòmens d’aparició lenta com les sequies, la desertificació i la pujada del nivell del mar. 

El món podria estar en un punt d'inflexió en el qual les sequeres van seguides d'incendis forestals que alliberen grans quantitats de diòxid de carboni que, d'altra manera, romandrien en el medi ambient, escalfant encara més l'atmosfera. La qualitat de l'aire es deteriora i la contaminació atmosfèrica vinculada directament als combustibles fòssils va matar a 1,2 milions de persones el 2020.

Això afecta les collites i els ecosistemes, i contribueix a l'augment de l'escassetat d'aliments i aigua, alimentant una major competició pels recursos i el desplaçament, la migració i els conflictes. Desenes de milions de persones pateixen, i els drets humans de milers de milions estan amenaçats.

La campanya global Escriu pels Drets d'Amnistia Internacional dona suport a l'Uncle Pabai i a l'Uncle Paul, líders comunitaris de la nació Guda Maluyligal en l'estret de Torres (la part més septentrional d'Austràlia), les illes i mitjans de subsistència dels quals estan destrossant-se pel canvi climàtic.

Les conseqüències del canvi climàtic són devastadores per persones com Uncle Pabai i Uncle Paul, i pels ecosistemes dels quals depenen moltes comunitats vulnerables com la seva. S’estan destruint mitjans de subsistència, així com estils de vida i la cultura de comunitats de tot el món. 

La COP de l'any passat va acordar establir un fons de pèrdues i danys per ajudar a reparar els danys infligits a les persones més afectades pel canvi climàtic. Des de llavors, el debat sobre la gestió del fons s'allarga mentre augmenta el patiment que s'havia d'alleujar.

Aquest mateix mes, els Estats van arribar finalment a un esborrany d'acord que inclou fer del Banc Mundial la seu provisional del fons durant quatre anys, la qual cosa haurà de ser ratificada o debatuda a la COP28.

Agnès Callamard ha declarat: "Instem el Banc Mundial a què aclareixi si pot comprometre's amb les salvaguardes recentment acordades, ja que tots els Estats en desenvolupament i les comunitats afectades han de poder accedir al fons, cosa que no permeten les condicions usuals, més restrictives, del Banc Mundial."

"També demanem que els Estats industrialitzats que tenen la major responsabilitat històrica de les emissions, així com altres, com els països d'alt ingressos productors de combustibles fòssils, aportin ràpidament fons a l'escala necessària perquè el Fons de Pèrdues i Danys pugui començar a ajudar les persones en situació de necessitat urgent."

Justícia climàtica

Per la supervivència de la humanitat és essencial un futur sense combustibles fòssils. No obstant això, molts Estats segueixen sent esclaus de les empreses de combustibles fòssils i inclús les subvencionen. S’ha de deixar de donar subvencions estatals a un sector que està destruint vides i fer una inversió molt més gran a accelerar la transició a les energies renovables.

Les nacions "desenvolupades", que són històricament les principals emissores de gasos d'efecte hivernacle, s'havien compromès a aportar 100.000 milions de dòlars nord-americans anuals abans del 2020 per ajudar els països que manquen de prou recursos a adaptar-se als impactes del canvi climàtic i mitigar-los. Aquest compromís s'ha complert finalment anys massa tard, per la qual cosa les nacions industrialitzades i els Estats d'alt ingressos productors de combustibles fòssils que assisteixen a la COP28 han de presentar un pla clar que no només compensi el dèficit existent, sinó que també augmenti substancialment les seves contribucions futures i ho faci principalment mitjançant subvencions i no préstecs.

Si les delegacions tenen la visió i la determinació de plantar cara al lobby dels combustibles fòssils, la COP28 podria posar rumb a la fi ràpida dels combustibles fòssils i ajudar a una transició justa cap a energies renovables accessibles per a totes les persones.

Un enfocament basat en els drets humans, que respecti i apliqui el dret a un medi ambient net, saludable i sostenible, salvarà innumerables vides i evitarà una crisi global que no respecta les fronteres nacionals. Millorarà la salut i els drets a la vida, a l'educació i a la salut. Les delegacions que assisteixen a la COP28 han d’aprofitar aquesta oportunitat per contribuir a una acció climàtica eficaç protegint els drets humans.

Informació complementària

La COP28 tindrà lloc del 30 de novembre al 12 de desembre i aplega més de 190 Estats i altres parts per abordar la crisi climàtica. Amnistia Internacional ha publicat un informe formal de treball d’incidència per a la COP28. Agnès Callamard assistirà a la Cimera COP28 de l’1 al 6 de desembre com a part de la delegació d’Amnistia Internacional que hi serà.