Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Colòmbia: La "Ley de Justicia y Paz"

12/9/05 - L'aplicació de la Ley de Justicia y Paz no farà sinó fomentar la impunitat a Colòmbia.

amnistia amni, 

L'aplicació de la Ley de Justicia y Paz no farà sinó fomentar la impunitat a Colòmbia, ha assenyalat Amnistia Internacional després de conèixer els informes segons els quals 38 membres del grup guerriller Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) seran els primers beneficiaris d'aquesta llei. La Ley de Justicia y Paz atorga avantatges processals, com ara penes de presó considerablement reduïdes, a membres de grups armats il?legals que han participat en abusos contra els drets humans i han acceptat desmobilitzar-se.

 

Aquesta llei només concedeix un termini de 36 hores als investigadors judicials per presentar càrrecs contra els sospitosos, i estableix solament un període de 60 dies per investigar un cas, encara que estigui relacionat amb crims de guerra o crims de lesa humanitat. Terminis tan limitats com els que estableix la legislació obren la porta al sobreseïment de les investigacions, encara que els combatents hagin participat en abusos contra els drets humans. A la pràctica, això podria significar la concessió d'una amnistia de fet a molts guerrillers o paramilitars desmobilitzats.

 

A més, l'aplicació d'aquesta llei a diversos presos que pertanyen a les FARC no garantirà la desmobilització del grup guerriller en el seu conjunt ni la seva adhesió al dret internacional humanitari. L'aplicació de la Ley de Justicia y Paz a aquests 38 guerrillers tampoc garantirà l?inici d?investigacions exhaustives i imparcials sobre les unitats guerrilleres a les quals pertanyien, la responsabilitat d'aquestes unitats en la comissió d'abusos contra els drets humans i la possible identificació d'altres responsables dels abusos que són objecte d'investigació.

 

Amnistia Internacional, la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) de l'Organització dels Estats Americans (OEA), l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i altres grups de drets humans colombians i internacionals han expressat la seva preocupació perquè aquesta llei vulnera el dret de les víctimes d'abusos a conèixer la veritat i a obtenir justícia i reparació. Amnistia Internacional ha demanat al govern colombià que revoqui la Ley de Justicia y Paz.

 

 

 

Informació complementària

 

La Ley de Justicia y Paz va ser aprovada pel congrés de Colòmbia el 21 de juny i ratificada pel govern al juliol, aparentment per facilitar la ?desmobilització? en curs dels paramilitars que reben suport de l'exèrcit, encara que en teoria també està destinada als membres de grups guerrillers que estiguin disposats a desmobilitzar-se.

 

Si bé totes les parts enfrontades pel conflicte armat intern de Colòmbia ?les forces de seguretat, els paramilitars i els grups guerrillers? han comès violacions sistemàtiques de drets humans i del dret internacional humanitari, en els últims anys els paramilitars han estat responsables de la majoria dels homicidis de civils, les ?desaparicions? i els casos de tortura, mentre que els grups guerrillers han estat responsables de la majoria dels segrests comesos per motius polítics.

 

(12/09/2005)