Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Colòmbia: assassinat de camperols a Tumaco subratlla necessitat d'implementar l'Acord de Pau


La mort de nou persones camperoles, i més d'una desena de ferits, presumptament a mans de l'Exèrcit i Policia Nacional de Colòmbia en el municipi de Tumaco, en el sud-oest de Colòmbia, ha de suposar una alerta important per a les autoritats sobre la necessitat de protegir la població civil durant la implementació de l'Acord de Pau, segons Amnistia Internacional.

Segons l'Associació de Juntes Comunitàries Mira, Nulpe i Mataje (Asominuma), el 5 d'octubre, membres de forces de seguretat de Colòmbia van obrir foc de manera indiscriminada contra comunitats camperoles que protestaven de manera pacífica en zones d'Alto Mira i Frontera, municipi de Tumaco.

Les comunitats protestaven contra la lenta implementació del programa de substitució voluntària de cultius il·lícits, convingut en l'Acord de Pau signat al novembre de l'any passat.

"Res canviarà a Colòmbia fins que totes les persones del país puguin protestar pacíficament sense por a perdre la vida" ha afirmat Erika Guevara-Rosas, Directora per a les Américas d'Amnistia Internacional.

"És imprescindible que les autoritats colombianes investiguin aquesta sèrie d'assassinats i portin als seus responsables davant la justícia. No fer-ho, com sol ser la norma, enviarà el senyal que les vides de les persones camperoles no tenen valor, i que el conflicte armat contínua actiu".

Des del 28 de setembre de 2017, les comunitats camperoles de les zones d'Alto Mira i Frontera han protestat de manera pacífica contra l'actual estratègia del Govern de reduir el nombre d'àrees sembrades amb cultius il·lícits, per considerar que no compleix amb el subscrit en l'el Acord de Pau sobre la voluntarietat i concertació que han de guiar aquest tipus d'accions.

Tumaco és una de les zones de més producció de fulla de coca al país, i l'Alto Mira el territori amb més nombre d'hectàrees sembrades amb coca. És per això que la zona va ser prioritzada per a la implementació del programa de substitució de cultius il·lícits. No obstant això, com en altres zones d'aquesta regió, la implementació de l'Acord de Pau en territori avança lentament i les comunitats rurals veuen amb preocupació la manca d'acció del govern per garantir els seus drets fonamentals, o oferir alternatives de desenvolupament.

El reclam per part de les associacions camperoles se centra que el Govern Nacional, específicament el Ministeri de Defensa, compleixi amb els pactes a l'Havana pel que fa a la consulta i concertació amb les comunitats de cada jurisdicció en la qual executin el programa de substitució, perquè afirmen que la manca d'implementació d'aquesta consulta té impactes econòmics, ambientals i de drets humans als seus territoris.