Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Cimera de l'ONU: Els drets humans, traïts per falta de lideratge

12/9/05 - Amnistia Internacional condemna l'aparent capitulació dels dirigents mundials davant les pressions d'una petita minoria d'Estats.

amnistia amni, 

Amnistia Internacional condemna l'aparent capitulació dels dirigents mundials davant les pressions d'una petita minoria d'Estats, i que ha donat lloc a que s'excloguin del debat que tindrà lloc demà, 13 de setembre, a la Cimera de l'ONU a Nova York, gairebé totes les reformes significatives en matèria de drets humans.

 

El text proposat sobre el Consell de Drets Humans és lamentablement inadequat, ja que no estableix uns elements mínims essencials per a l'establiment d'un òrgan de drets humans millorat i amb més autoritat. Ofereix a la població mundial poc més que la desacreditada Comissió de Drets Humans, amb un nom diferent.

 

?És totalment inacceptable que es permeti que un petit nombre de països amb uns historials de drets humans summament preocupants, encapçalats per la Xina i Rússia, bloquegi la creació d'un Consell de Drets Humans nou, més fort, més efectiu i amb més autoritat. Els Estats Units d'Amèrica i el Regne Unit també tenen la seva especial part de responsabilitat per no defensar un Consell de Drets Humans fort en moments crucials de les negociacions?, ha manifestat Yvonne Terlingen, representant d'Amnistia Internacional a l'ONU.

 

Amnistia Internacional demana a tots els governs que presentin davant els dirigents mundials a la Cimera de demà un paquet creïble de reformes en matèria de drets humans. La Cimera ha de demanar, a una data determinada, la creació d'un Consell de Drets Humans que:

 

- es reuneixi amb regularitat al llarg de l'any;

 

- tingui el mandat d'abordar qualsevol assumpte relacionat amb la protecció i la promoció dels drets humans;

 

- examini periòdicament l'historial de drets humans de tots els països i planti cara a les situacions urgents;

 

- mantingui l'excepcional conjunt de normes i pràctiques per a la participació d'ONG i el seu sistema d'experts independents denominats Procediments Especials.

 

El document final també ha de dotar l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans dels recursos mínims suficients perquè compleixi el seu mandat, i ha d?incloure el compromís de duplicar, al llarg dels pròxims cinc anys, els recursos que l'Oficina rep del pressupost ordinari.

 

?Si els dirigents mundials es limiten a adoptar un text ampli i vague que remeti totes les decisions importants a l'Assemblea General, hauran malgastat una oportunitat històrica. Una falta tan crítica de lideratge projectarà una fosca ombra sobre tota la Cimera, i constituirà una traïció a milions de les persones més vulnerables del món?, ha declarat Yvonne Terlingen.

 

(12/09/2005)