Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Centenars de milers de persones fan una crida per la llibertat de Liu Xiaobo a la Xina

Liu Xiaobo i la seva dona Liu Xia, l'agost del 2001

Centenars de milers de persones de tot el món es van unir el dimecres per demanar al nou líder de la Xina, Xi Jinping, que alliberi el premi Nobel de la Pau empresonat, Liu Xiaobo, i la seva dona, Liu Xia, en arrest domiciliari.

Més de 450.000 persones de 130 països han firmat la petició creada per l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu per demanar que es posi en llibertat a la parella immediatament.

La petició va ser lliurada a les autoritats xineses a Berlin, Hong Kong, Londres, París, Nova York, Taipei i Washington DC.

La campanya, liderada per l'arquebisbe Desmond Tutu i el Comitè Internacional de Suport a Liu Xiaobo, amb el suport d'Amnistia Internacional, va ser llançada en solidaritat amb una carta signada per 134 premis Nobel en la qual es demana la llibertat de Liu.

"Aquestes peticions representen les veus de persones de tot el món que supliquen al nou govern xinès que posi en llibertat a Liu Xiaobo i a la seva esposa Liu Xia. Esperem que serveixin per demostrar a Xina que el món recolza la seva bona disposició a escoltar la veu dels seus ciutadans", ha manifestat l'arquebisbe Tutu.

Liu Xiaobo porta reclòs des de desembre del 2008, i la seva dona porta sota arrest domiciliari des d'octubre del 2010. El premi Nobel de la Pau compleix una pena d'11 anys per "incitar a la subversió del poder de l'Estat" per la seva participació com a autor principal en la "Carta 08", manifest en el qual es demana el reconeixement dels drets humans fonamentals a la Xina.

Abans d'enviar la petició, de Hong Kong a Washington, els simpatitzants es van fer fotos simbòliques davant de monuments locals acompanyats d'una imatge de Liu en una cadira buida per posar de manifest el seu empresonament. En la cerimònia de lliurament del Premi Nobel de la Pau de 2010, Liu va estar  representat per una cadira buida.

Alliberament dels presos de consciència

"Liu Xiaobo i Liu Xia simbolitzen les esperances i aspiracions de milions de xinesos als quals actualment no se'ls permet expressar-se lliurement. Aquesta mostra de solidaritat de persones de tot el món transmet el poderós missatge al govern xinès que ha de deixar en llibertat a aquestes persones valentes i a la resta de presos i preses de consciència"
, ha declarat Salil Shetty, secretari general d'Amnistia Internacional.

Des del llançament de la campanya al desembre de l'any passat, amb cada nova signatura de la petició a Change.org s'ha enviat un correu electrònic als funcionaris d'ambaixades i consolats de la Xina a tot el món.

"És meravellós veure tal manifestació massiva i autèntica de suport a Liu Xiaobo i Liu Xia
", ha manifestat Jared Genser, fundador de Freedom Now, organització integrant del Comitè Internacional de Suport a Liu Xiaobo, que també ofereix assistència lletrada internacional gratuïta a Liu Xiaobo i la seva dona.