Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Brasil: Un milió de veus exigeixen justícia per a Marielle Franco i Anderson a Rio de Janeiro

© AI Brasil

Tres anys després de l'assassinat de la regidora i defensora dels drets humans, Marielle Franco, i el seu xofer, Anderson Gomes, Amnistia Internacional Brasil ha lliurat avui una petició amb les signatures de més d'un milió de persones del Brasil i de tot el món que des de fa tres anys exigeixen justícia per a Marielle i Anderson. Els destinataris d'aquesta petició de justícia són el governador de l'Estat de Rio de Janeiro en funcions, Claudio Castro, i el fiscal general d'aquest Estat, Luciano Mattos.

Coneguda per les seves mobilitzacions amb activistes, a causa de la pandèmia de COVID-19, Amnistia Internacional Brasil ha dut a terme una acció mòbil. L'acte «Veus per Marielle i Anderson» s'ha escoltat als carrers de Rio de Janeiro mitjançant un camió, amb un panell led, que ha circulat en alguns punts clau de la ciutat (on va passar l'assassinat de Marielle, enfrodavant del Palau de Guanabara, seu del Govern de l'Estat de Rio i també davant del Ministeri Públic de l'Estat de Rio de Janeiro, entre altres) propagant el missatge: «Tres anys és molt temps sense respostes! Exigim justícia per Marielle i Anderson». Amnistia Internacional Brasil ha aplegat missatges en més de 10 idiomes provinents de països com Alemanya, Espanya, França, Suècia, Portugal, Ucraïna, l'Argentina, Xile, Mèxic, Mongòlia, Taiwan, Nova Zelanda, i altres.

«Amnistia Internacional Brasil ve reclamant justícia des de l'inici del cas. Tres anys és massa temps per no saber qui va ordenar l'assassinat de Marielle i per què. La nostra mobilització exigint justícia ha superat les fronteres del Brasil i ha obtingut el suport de milers de persones a tot el món. Igual que nosaltres, es prenen la injustícia comesa contra Marielle i Anderson com una cosa personal i s'uneixen per exigir que el cas es resolgui definitivament i que tant els qui van ordenar la seva mort com els assassins siguin processaments, jutjats i retin comptes», ha declarat Jurema Werneck, directora executiva d'Amnistia Internacional Brasil.

El cas Marielle Franco compleix tres anys el diumenge 14 de març. Fins al moment, els autors del crim no han estat descoberts i els acusats d'haver participat en la seva mort encara no han estat jutjats pel Tribunal de Jurats. Amnistia Internacional Brasil segueix amb preocupació aquest retard en la resolució.

«Al Brasil i al món, els defensors de drets humans segueixen sent amenaçats, perseguits i assassinats. El nostre país és el tercer país més perillós per als defensors dels drets humans i el medi ambient. Els Estats han de garantir la seguretat i llibertat d'acció dels qui lluiten pels drets humans, a més de vetllar perquè, en cas que els seus drets siguin amenaçats o violats, es duguin a terme investigacions serioses, imparcials i efectives per identificar i processar-ne els responsables. La impunitat no pot ser la resposta al brutal assassinat de Marielle. Amnistia Internacional també creu que ja és hora que les autoritats brasileres actuïn de forma transparent, permetent que la societat conegui i avaluï les debilitats, limitacions i encerts d'aquesta investigació perquè no la justícia no faci tard. És necessari impedir que la impunitat sigui el missatge que Rio de Janeiro i el país envien a les famílies, a tots els qui actuen a favor dels drets, la societat brasilera i el món».

Audiències sobre el cas

Amnistia Internacional Brasil i l'Institut Marielle Franco van enviar sol·licituds d'audiències en línia al governador en funcions, Claudio Castro, i al fiscal general de l'estat de Rio de Janeiro, Luciano Mattos. Les sol·licituds també marquen les accions pels tres anys de l'assassinat de la regidora i defensora de drets humans, Marielle Franco, i el conductor, Anderson Gomes. Tant Amnistia com l'Institut esperen que s'obri diàleg entre les famílies de les víctimes i els seus representants amb els nous ocupants de l'Executiu i del Ministeri Públic de Rio de Janeiro, i que les autoritats puguin informar les mesures adoptades per resoldre el cas. Aquestes seran les primeres reunions d'Amnistia Internacional Brasil i de les famílies de Marielle i Anderson amb el governador i el fiscal general de l'estat de Rio de Janeiro.

"Mentre no resolguin aquest crim, les autoritats estan enviant un missatge clar als brasilers i al món que les violacions contra els defensors de drets humans estan permeses al Brasil. Exigir justícia per Marielle és no permetre que quedi impune un altre assassinat de defensors de drets humans. El governador interí de Rio de Janeiro, Claudio Castro, i el fiscal general de l'Estat de Rio de Janeiro, Luciano Mattos, han de ser transparents perquè la societat brasilera i la comunitat mundial sàpiguen el que van fer l'any passat per garantir justícia a Marielle», explica Jurema Werneck.

Marielle i altres defensores dels drets humans

El 14 de març, quan es compleixin tres anys de la mort de Marielle, Amnistia Internacional Brasil publicarà un vídeo en els seus perfils oficials de les xarxes socials. Narrat per l'actriu Taís Araújo, que ha cedit generosament la seva veu per al projecte, la lluita de Marielle serà recordada juntament amb la història d'onze defensores dels drets humans.

Entre les defensores triades, dones com la quilombola Sandra Maria Andrade i les mares que lluiten per que es faci justícia per la mort dels seus fills, assassinats per agents de l'Estat, com Débora Maria da Silva, Fátima Pinho, Maria Dalva Correia da Silva i Rute Fiuza Silva. També Chelsea Manning, defensora de la igualtat de gènere i seguretat de la informació, una exmilitar transsexual de l'exèrcit dels EUA. Jani Silva, defensora de l'Amazònia, el cas de la qual es va fer conegut mundialment en la campanya Escriu pels Drets 2020, és recordada per defensar el medi ambient a Colòmbia. Altres dos ambientalistes també són recordades: Dorothy Stang, defensora pel dret a la terra i de l'Amazonía brasilera, assassinada el 12 de febrer de 2005 i Berta Càceres, líder indígena d'Hondures, assassinada el 2 de març de 2014. Van ser assassinades per no callar davant la injustícia als seus territoris. I les més recents defensores i joves activistes Malala Yousafzai i Greta Thunberg, que estan revolucionant la defensa del dret a l'educació i afrontant la crisi climàtica. A més d'Anielle Franco, germana de Marielle i directora executiva de l'Institut Marielle Franco.

«Les barreres que han de superar els defensors dels drets humans segueixen sent enormes. Apleguem una diversitat de dones en aquest video per mostrar que cadascuna d'elles té l'impuls, el compromís, l'alegria i l'esperança que vam veure en els gestos i discursos de Marielle. Com un moviment global i amb la força d'aquestes dones, Amnistia Internacional seguirà denunciant les injustícies, lluitant pels drets de tots i cadascun per fer d'aquest món un món més divers, inclusiu i just», afirma Werneck.