Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bolívia: Jeanine Añez ha de derogar immediatament la norma que promou la impunitat per a membres de les Forces Armades

Les autoritats bolivianes han derogar immediatament el Decret 4078 de el 14 de novembre de 2019 i garantir que les forces de seguretat actuïn segons les normes i estàndards internacionals en matèria d'ús de la força, així com protegir els drets humans de totes les persones que protesten sense importar la seva opinió política.

"La greu crisi de drets humans que travessa Bolívia, després de les eleccions de l'20 d'octubre, s'ha vist agreujada per la intervenció de les forces seguretat. Qualsevol missatge que indiqui carta blanca per a la impunitat és gravíssim. Els nefastos precedents històrics a la regió pel que fa a el paper de les Forces Militars exigeixen màxima observança i compromís de respecte i protecció dels drets humans ", ha afrmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

El Decret 4078, que no ha estat publicat encara a la Gaseta Oficial de l'Estat, disposa la participació de les Forces Armades en "la defensa de la societat i la conservació de l'ordre públic, en suport de les forces de la Policia Nacional" i eximeix de responsabilitat penal al personal de les Forces Armades que participi en els operatius de restabliment de l'ordre intern i estabilitat pública "quan en compliment de les seves funcions constitucionals, actuïn en legítima defensa o estat de necessitat, en observança dels principis de legalitat, absoluta necessitat i proporcionalitat ".

Amnistia Internacional expressa la seva preocupació per aquest Decret que permet que les possibles violacions de drets humans o crims de dret internacional comesos per integrants de les Forces Armades quedin en la impunitat. El text del mateix document assenyala que la situació "tendeix a agreujar-se, fins i tot d'arribar a una guerra civil," suposant que qualsevol acte de violència seria una excusa per a la impunitat.

L'organització recorda que el personal de les forces de seguretat no només ha de retre comptes per les seves accions i omissions a títol individual, sinó que també són responsables, fins i tot penalment, tots els superiors que dictin ordres il·lícites, supervisin o manin i les controlin d'algun altre manera, o que puguin ser responsables de la planificació i preparació de les operacions.

L'actual crisi social, política i de drets humans a Bolívia corre el risc d'aprofundir-si les autoritats continuen responent de manera violenta davant les crítiques, les protestes, l'escrutini dels mitjans de comunicació i, fins i tot, davant els incidents de violència comesos per tercers.

"L'altíssima tensió social no pot ser una excusa perquè les forces de seguretat actuen contràriament als estàndards internacionals de drets humans, ni per fomentar una onada d'odi i discriminació racial que ha emergit amb força en els darrers dies. Jeanine Añez, qui es proclamés presidenta interina, té l'obligació d'aturar immediatament les violacions als drets humans, o haurà de retre comptes davant mecanismes nacionals i internacionals ", ha afirmat Erika Guevara-Rosas.

Davant d'aquesta situació, cal que les autoritats garanteixin l'accés a informació pública, veraç i actualitzada sobre les persones mortes, ferides i privades de la llibertat en el context de la crisi, que va començar el 20 d'octubre. D'acord amb la Comissió Interamericana de Drets Humans, des d'aquesta data un mínim de 23 persones haurien mort i 715 haurien estat ferides.

L'organització fa una crida a les autoritats a investigar, de manera ràpida, exhaustiva i imparcial, aquestes morts, així com les denúncies de violacions de drets humans per forces de seguretat i d'actes de violència per particulars.

Alhora, és imprescindible garantir que els periodistes i persones defensores de drets humans puguin exercir el seu important i legítima tasca lliures de censura, estigmatització o atacs.

Resulten preocupants els atacs i fustigació denunciats per periodistes i defensors de drets humans, a més de les acusacions de "sedició" emeses per la ministra de Comunicació contra periodistes. Recordem que no correspon a les autoritats de poders diferents al judicial determinar responsabilitats penals.

Finalment, Amnistia Internacional recorda que, en el context actual, la població està veient directament afectats els seus mitjans de subsistència. L'organització ha rebut informació clara que indica que La Paz es troba encerclada sense accés a gasolina ni gas, fet que ha generat escassetat d'aliments, empitjorant la crisi.