Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bielorússia: les autoritats sotmeten la líder de l'oposició, Maria Kalesnikava, a una detenció-segrest

Les autoritats bielorusses han de revelar immediatament la sort i el parador de la lideresa de l'oposició Maria Kalesnikava i deixar-la en llibertat sense demora, ha declarat avui Amnistia Internacional. Segons testimonis, Kalesnikava va ser segrestada per uns homes emmascarats a Minsk dilluns al matí, cosa que contradiu la versió de les autoritats bielorusses, segons la qual va ser detinguda a la frontera amb Ucraïna.

"Les autoritats bieloruses han practicat les detencions estil segrest per fer front als seus oponents. Segons testimonis, uns homes emmascarats van introduir precipitadament en una furgoneta Maria Kalesnikava, que es converteix així en l'últim cas fins ara d'una llarga llista de persones crítiques amb el govern que han desaparegut en els últims 20 anys", ha afirmat Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central.

"Demanem que Maria Kalesnikava sigui posada en llibertat immediatament i que acabi la campanya d'intimidació i la persecució política d'oponents del govern d'Alexander Lukashenko. El segrest de Kalesnikava es produeix després dels centenars de noves detencions d'activistes de diumenge passat, la intimidació d'estudiants per policies emmascarats als centres d'ensenyament secundari i les universitats i l'exili forçós de líders de les protestes. Exigim que a Bielorússia torni a instaurar-se l'Estat de dret i el ple respecte dels drets humans".

Informació complementària

Dilluns al matí es va veure com uns homes vestits de civil introduïen precipitadament Maria Kalesnikava, membre del Consell de Coordinació de l'oposició i impulsora de l'oposició al president en funcions Alexander Lukashenko durant les eleccions presidencials d'agost, en una furgoneta en la qual es llegia "Comunicacions" prop del Museu Nacional d'Art, al centre de la capital, Minsk. El dia anterior havien estat detingudes almenys 630 persones durant una marxa pacífica de protesta a la qual van assistir desenes de milers de persones a Minsk.

En les últimes setmanes, centenars de persones han estat detingudes de forma similar per agents vestits de civil a tot Bielorússia. Inicialment, el Ministeri de l'Interior va declarar no tenir informació sobre la sort i el parador de Maria Kalesnikava. El matí del 8 de setembre, la Comissió de Fronteres de Bielorússia va anunciar que Kalesnikava i dos membres més del Consell de Coordinació de l'oposició, Anton Radniankou i Ivan Krautsou, havien intentat creuar la frontera de Bielorússia amb Ucraïna la nit anterior. Més tard es va saber que Radniankou i Krautsou havien creuat a Ucraïna, pel que sembla contra la seva voluntat, mentre que Maria Kalesnikava havia quedat sota la custòdia de la Comissió de Fronteres. Segons informes, Kalesnikava va trencar el seu passaport a la frontera per evitar que la traguessin de Bielorússia.