Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bahrain: temor que el govern reprengui la repressió durant el Gran Premi de Fórmula 1

Mentre totes les mirades del món esportiu estan posades en el Gran Premi de Fórmula 1 de Bahrain d'aquest cap de setmana, Amnistia Internacional ha demanat a les autoritats d'aquest país que no sufoquin les protestes pacífiques entorn de l'esdeveniment.

La competició de Fórmula 1 tindrà lloc a Bahrain del 4 al 6 d'abril. En anys anteriors, les autoritats han adoptat severes mesures repressives contra els qui es manifesten a favor de les reformes, els activistes que s'oposen a la família reial i els defensors de drets humans durant l'esdeveniment.

"Les autoritats de Bahrain no han de repetir els errors del passat restringint la llibertat de circulació o reprimint les protestes. Els drets del poble de Bahrain a expressar pacíficament la seva oposició a les polítiques governamentals i a denunciar els seus motius de preocupació respecte dels drets humans són legítims i han de ser respectats", va afirmar Said Boumedouha, director adjunt del Programa Regional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

El govern ja ha qualificat de "traïdors" als activistes de l'oposició que demanen el boicot al Gran Premi. Existeix el temor que les autoritats usin els recents disturbis, inclosos els atemptats terroristes contra la policia, per justificar la imposició de noves restriccions durant el Gran Premi, prohibint que les persones surtin dels seus pobles i reprimint les protestes pacífiques, per exemple.

Durant la celebració d'edicions anteriors del Gran Premi es va prohibir als periodistes estrangers i locals que informessin de les protestes, i alguns van ser expulsats del país per intentar fer-ho sense autorització.

"Tres anys després de l'aixecament de 2011, en Bahrain només hi ha hagut canvis cosmètics i promeses buides de reforma. Les detencions arbitràries, la repressió de les protestes i les tortures a detinguts segueixen sense disminuir. Utilitzar el Gran Premi per millorar la imatge pública del país és poc més que un intent descarat d'encobrir els creixents abusos amb la propaganda d'un esdeveniment esportiu internacional."

Per agreujar els abusos que se segueixen produint, existeix una total absència de rendició de comptes per les violacions perpetrades i són moltes les víctimes i les seves famílies que encara esperen que es faci justícia per les morts i tortures comeses durant edicions anteriors del Gran Premi.

Gran Premi injustícia

Dos anys després de la mort de Salah Abbas Habib, durant la celebració de l'edició de 2012 del Gran Premi, la seva família segueix esperant que es faci justícia. Salah, de 37 anys, va ser abatut a tirs per les forces de seguretat el 20 d'abril de 2012, després de les protestes celebrades a Al-Manama. Les autoritats van impedir que la família veiés el cadàver durant tres dies. Al novembre de 2013, un policia va ser absolt de la seva implicació en l'homicidi per falta de proves i els testimoniatges contradictoris dels testimonis. Ningú més ha estat enjudiciat en relació amb aquesta mort.

Durant l'edició del Gran Premi de Bahrain de l'any passat, Nafeesa a l'Asforr, de 31 anys, i Rayhana al Mousawi, de 38, van ser detingudes després d'intentar entrar al circuit de Fórmula 1 per protestar per l'empresonament d'activistes polítics. Ambdues han estat acusades d'intentar cometre actes terroristes i de possessió d'explosius. El seu judici està en curs. El passat mes de setembre, Rayhana va ser condemnada a cinc anys de presó en un altre judici per la seva relació amb la Coalició 14 de febrer, moviment juvenil a la qual les autoritats van qualificar d'organització terrorista al març de 2014.

Les dues dones denuncien que van sofrir tortures i maltractaments durant l'interrogatori i que les van obligar a signar "confessions" que més tard van retirar. Amnistia Internacional ha demanat una investigació exhaustiva i imparcial sobre les denúncies de maltractaments de les encausades i que els responsables rendeixin comptes davant la justícia.

A més, durant el Gran Premi d'aquest any es compleixen tres anys de la detenció de Mahdi Issa Mahdi Abu Dheeb, expresident de l'Associació de Mestres de Bahrain. Va estar 64 dies en règim d'aïllament i va ser colpejat i torturat sota custòdia fins i tot després de signar una "confessió" forçada. Amnistia Internacional el considera pres de consciència, reclòs només per l'expressió pacífica de les seves opinions, i demana la seva llibertat immediata i incondicional i que s'investiguin les seves denúncies de tortura.

Diversos activistes pro drets humans, com Nabeel Rajab i Abdelhadi Al Khawaja, i centenars de presos polítics més estan a la presó només per encapçalar o convocar pacíficament protestes contra el govern.

"L'arrelat clima d'impunitat existent per part de les forces de seguretat de Bahrain fa que, una vegada i una altra, es permeti que els responsables de tortures i altres violacions greus estiguin en llibertat. En lloc d'abordar els abusos que s'estan cometent, les autoritats de Bahrain segueixen buscant el reconeixement internacional amb activitats com el Gran Premi al mateix temps que violen flagrantment els drets dels seus propis ciutadans", va concloure Said Boumedouha.