Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bahrain s’ha de comprometre a passar comptes en el seu examen periòdic universal

Protestes en Bahréin per Al Jazeera English sota llicència cc by-sa 2.0

El govern de Bahrain s’ha de comprometre a deixar en llibertat als presos de consciència i a garantir que es passin comptes per les violacions de drets humans comeses des del febrer del 2011, ha declarat avui Amnistia Internacional, amb motiu de l’examen al qual serà sotmès Bahrain per part del Grup de Treball sobre l’ Examen periòdic universal del Consell de drets humans a Ginebra el 21 de maig.

Bahrain va ser el primer país objecte de l’examen periòdic universal (EPU), fa quatre anys, i en aquella ocasió el govern va participar de manera molt constructiva, i fins i tot va adoptar nombrosos compromisos voluntaris i va respondre positivament a les recomanacions per a què prengués mesures per abordar la discriminació de la dona i limités les restriccions a la llibertat d’expressió. Això no obstant, els avenços en la implementació d’aquests compromisos i recomanacions estan sent molt lents.

El què és encara més significatiu, és que la situació dels drets humans al país s’ha deteriorat recentment i s’ha convertit en una crisi, després de la resposta inadequada de les autoritats a les protestes generalitzades a favor de la reforma, que van començar el febrer del 2011.

Des de llavors, almenys 60 persones han perdut la vida a causa de les protestes, i les forces de seguretat segueixen fent un ús excessiu de la força contra els manifestants. Els detinguts han estat sotmesos a tortures i a altres maltractaments als centres de detenció no oficials. Desenes de persones jutjades en judicis injustos per tribunals militars, i condemnades a llargues penes de presó, que segueixen empresonades tot i haver estat condemnades tan sols per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió i d’associació.

A finals de juny del 2011, el rei de Bahrain va crear la Comissió independent d’investigació de Bahrain per tal d’investigar les presumptes violacions de drets humans comeses durant les protestes. La Comissió estava encapçalada pel professor Cherif Bassiouni, i integrada per experts de reconeguda independència, integritat i experiència a nivell internacional. El 23 de novembre del 2011, la Comissió va presentar el seu informe al rei i va formular detallades recomanacions de caràcter pràctic i legislatiu. L’informe va confirmar que s’havien comès violacions greus dels drets humans.

El govern de Bahrain va prometre la implementació de totes les recomanacions de la Comissió d’investigació, incloent el fet de passar comptes per les violacions de drets humans. Això no obstant, i malgrat algunes reformes institucionals i d’altre tipus, l’aplicació per part del govern de les recomanacions de la Comissió relacionades amb la rendició de comptes per les violacions de drets humans ha estat insuficient. Tot i que actualment hi ha 11 policies de baixa graduació processats per la seva implicació en abusos contra els drets humans, cap alt càrrec de les forces de seguretat responsables de les violacions, com el Departament de seguretat nacional i la Força de defensa de Bahrain, no ha passat comptes pels seus actes.

Tot i que l’examen periòdic universal no pot substituir l’atenció continuada que ha d’oferir el Consell de drets humans a la situació d’aquests drets a Bahrain, representa un moment important per tal que Bahrain i la comunitat internacional abordin la gravíssima situació dels drets humans en aquest país i treballin conjuntament per tal d’acordar mesures oportunes i efectives per a posar fi a aquestes violacions. En un moment en què diversos països condemnen obertament, i amb raó, els abusos contra els drets humans que es cometen en altres països del Pròxim Orient i del Nord d’Àfrica, cal mostrar el mateix compromís amb la justícia i la rendició de comptes per les violacions dels drets humans comeses a Bahrain.

Per al govern de Bahrain, aquesta és una oportunitat per demostrar lideratge en el procés de l’ EPU, com s’ha esforçat a fer anteriorment. Ha de reconèixer les violacions de drets humans comeses i garantir plenament que se’n passin comptes. També s’ha de comprometre a informar periòdicament al Consell de drets humans sobre els avenços en la implementació de les mesures acordades i recomanades a l’ EPU.

Amnistia Internacional insta a la comunitat internacional a què recomani al govern de Bahrain que s’adoptin les següents mesures:

  • Excarcerar de manera immediata i incondicional a tots els presos de consciència jutjats i condemnats pel Tribunal de Seguretat Nacional o per altres tribunals, i que hagin estat empresonats únicament per exercir pacíficament el seu dret a la llibertat d’expressió i de reunió, inclosos els 14 líders destacats de l’oposició.

  • En concordança amb les normes internacionals, obrir investigacions exhaustives, imparcials i independents (a càrrec d’un òrgan independent de la fiscalia) sobre totes les denúncies de tortura, morts sota custòdia i homicidis il·legítims, inclosos els causats per l’ús innecessari i excessiu de la força, comesos des que van començar les protestes el febrer del 2011.

  • Garantir que tots els presumptes responsables de tortures i homicidis il·legítims, inclosos els comesos amb responsabilitat de càrrec, i que tots els qui van aprovar o cometre tortures, homicidis il·legítims i altres violacions de drets humans, amb independència del seu càrrec o posició al govern i de la seva graduació a les forces de seguretat i militars, passin comptes dels seus actes, fins i tot en judicis conformes amb les garanties internacionals d’imparcialitat i sense recurs a la pena de mort.