Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bahrain: Amnistia Internacional demana que s'anul·lin les sentències dictades contra professionals mèdics

Els 20 professionals de la salut a les portes del Tribunal Penal Superior d'Apel·lació. © Amnesty International


El Tribunal Penal Superior d’Apel·lació de Manama, la capital del país, ha confirmat les sentències condemnatòries de nou professionals de la salut, jutjats per la seva participació en manifestacions
contra el govern l’any passat, per la qual cosa Amnistia Internacional insta a les autoritats de Bahrain a anul·lar-les.


El Tribunal ha reduït les condemnes imposades als nou professionals per càrrecs com “demanar l’enderrocament del règim per la força”, “participar en concentracions il·legals” i “instigar l’odi contra una altra secta” a penes d’entre un mes i cinc anys de presó per la seva presumpta participació en les manifestacions. Nou professionals mèdics més han estat absolts.


És un dia infaust per a la justícia a Bahrain”, ha assenyalat Hassiba Hadj Sahraoui, directora adjunta del Programa d’Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d’Àfrica. “Són càrrecs presentats per motius polítics contra professionals mèdics que treballaven per salvar vides en circumstàncies molt difícils”.


Dos metges més, condemnats originalment a 15 anys de presó per un tribunal militar, han vist rebutjat el seu recurs per no haver assistit a tot el procés d’apel·lació, i, per tant, es mantenen les seves condemnes.


La majoria dels 20 professionals jutjats treballava al complex mèdic de Salmaniya, a la capital, Manama, al febrer i al març de 2011, quan les forces de seguretat van fer ús de la força per reprimir les manifestacions contra el govern.


No es va presentar cap prova que s'haguessin comès delictes, i Amnistia Internacional creu que les acusacions contra ells són infundades.


Un dels professionals, Ghassan Dhaif, estava acusat de “participar en concentracions il·legals”, “instigar a l’odi contra una altra secta” i “segrestar amb finalitats terroristes”, però se li ha reduït la condemna de 15 anys a un any.


El què s’ha aconseguit avui ha estat gràcies a la pressió de la comunitat internacional, però encara necessitem que es facin més esforços per tal que quedem absolts de tots els càrrecs”, ha dit Ghassan Dhaif a Amnistia Internacional.


Vaig presentar sis testimonis que neguen aquestes acusacions. Tots els càrrecs i el mateix judici han estat polititzats i se’m condemna per parlar amb la premsa”, ha explicat.


Mentrestant s’han dictat ordres de detenció contra quatre dels acusats: Ali ‘Esa Mansoor al-‘Ekri, Ghassan Ahmad ‘Ali Dhaif, Ebrahim ‘Abdullah Ebrahim i Sa’eed Mothaher Habib al Samahiji.

Les sentències condemnatòries confirmades avui indiquen un cop més que la veritable raó del processament d’aquests professionals de la salut és que s’havien destacat per denunciar davant dels mitjans de comunicació internacionals l’ús excessiu de la força contra manifestants pacífics per part de les forces de seguretat, i per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió i d’associació durant les marxes i manifestacions”, ha explicat Hassiba Hadj Sahraoui.


Si són empresonats, seran presos de consciència, reclosos únicament per l’expressió pacífica de les seves opinions. Amb aquestes sentències condemnatòries, l’únic que fan les autoritats de Bahrain és posar de manifest la falta d’independència del poder judicial”.


Molts dels 20 professionals jutjats afirmen que van ser torturats sota custòdia, amb mètodes com colpejar-los, donar-los puntades de peu, aplicar-los descàrregues elèctriques, obligar-los a estar molta estona dempeus, impedir-los dormir i anar al lavabo i recloure’ls en règim d’aïllament. No es té notícia que s’hagi realitzat una investigació independent sobre les seves denúncies de tortura.


Aquestes denúncies de tortura són molt preocupants -ha manifestat Hassiba Hadj Sahraoui–. Les autoritats de Bahrain han de revelar immediatament si se n’ha obert alguna investigació, fer públics els resultats i garantir que qui hagi comès abusos sigui posat a disposició judicial”.